Вучић: Морамо да мењамо ствари због будућих генерација

Најважније питање којим Влада Србије треба да се бави, уколико жели да обезбеди будућност младима, јесте дуално образовање, поручио је премијер Александар Вучић, који учествује на Другом међународном конгресу о струковном и професионалном образовању и тренингу у швајцарском граду Винтертуру.

Александар Вучић је, говорећи о значају дуалног образовања, навео податак да у Србији, према истраживању Привредне коморе, за сада око 1.300 фирми сарађује са школама.

То, како је оценио, није довољно, јер образовање у школским клупама не може да замени праксу у предузећима.

"Мислим да је за нас најважније питање у наредним годинама да уведемо дуално образовање, што значи да треба да променимо наш приступ, радне навике, морамо да променимо све у вези са нама, и то ће бити најтежи део наших реформи", навео је Вучић.

Према његовим речима, пред Владом је тежак посао измене закона, како би се спречило да се земља нађе у ситуацији да увози радну снагу, иако постоји висока стопа незапослености.

Вучић је указао да постоји отпор дуалном образовању јер је много оних који имају привилегије у систему образовања и не желе да се мењају.

Присутнима је пренео да је најчешће питање са којим је био суочен и током предизборне кампање било: "Завршио сам школу, када ћу добити посао?", а да је његов одговор био: "Где су проблеми да нађете посао, односно отворите фирму."

С тим у вези Вучић је констатовао да многи желе државни посао и да чак 95 одсто грађана жели да посао добије у јавној администрацији.

То је нешто што мора да се мења што пре, поручио је премијер, наводећи као пример грађане Швајцарске, који са докторском дипломом имају мању плату од стручне радне снаге у индустрији, што ће, приметио је, и грађани у Србији морати да схвате као последицу стања на тржишту.

"Кључно питање за Србију је да осигура квалификовану радну снагу. Не плашим се ситуације у наредне три до четири године, већ за будуће генерације ако ништа не будемо мењали", навео је Вучић.

Позвао је потенцијалне инвеститоре да дођу и увере се у успехе реформи, као и како је побољшана пословна клима у Србији, која ће, додао је, на светској Дуинг бизнис листи ове године бити међу првих 40 у свету.

Србија, како је рекао, пролази кроз тешке реформе, за које је била потребна политичка воља.

Подсетио је да је Влада била принуђена да смањи пензије и плате, те да предузме тешке мере фискалне консолидације, а донела је и модеран Закон о раду.

Вучић је подсетио и да су реформе допринеле смањењу фискалног дефицита са 6,6 на 2,5 процената, што је боље него у неким државама у ЕУ, да ће стопа раста ове године бити између 2,7 и 2,9 одсто, те да се нада, а те процене су потврдили ММФ и Светска банка, да ће 2017. бити скоро четири процента, што ће бити један од три највећа раста у Европи.

Истовремено је указао да Србија има веома високу стопу незапослености, која је раније била на 26 одсто, а сада 18,5 процената, а међу њима велики удео чине млади, од којих 95 до 97 одсто нема никакво радно искуство.

"Без практичног искуства, млад човек не може да направи лако одлуку да започне свој посао. Само три до пет процената младих би започело свој посао ако пре тога немају искуство, али, ако имају то искуство, 15 до 20 младих који су дипломирали почели би свој посао", уверен је Вучић, који као додатни проблем наводи недостатак предузетничког духа који је изгубљен још у социјализму, а додатно и у ратовима деведесетих.

На предности дуалног образовања, како је рекао, указали су му инвеститори и колеге из Швајцарске, Немачке и Аустрије, земаља које су међу највећим донаторима и улагачима, а након тога Србија је почела да уводи тај модел образовања.

То је и било логично, додао је Вучић, јер је управо пракса тих држава показала да је незапосленост младих код њих знатно смањена и износи мање од 10 одсто.

За сада, како је рекао, тај модел је примењен у 65 експерименталних програма у средњим школама, а у Србији су, додао је, најдефицитарнија занимања у сектору металске и електронске индустрије, у пољопривреди, текстилној индустрији и грађевинарству, и управо су послови у тим секторима најзанимљивији за развијање дуалног образовања.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару