Дачић: Одређен нови амбасадор при мисији ЕУ

Министар спољних послова Ивица Дачић потврдио је да су опозвани шеф мисије Србије при ЕУ Душан Лопандић и амбасадор у Нигерији Јован Марић.

Дачић је рекао да је именован нови шеф мисије при ЕУ, али није хтео да саопшти име док не прође дипломатске процедуре.

"Ми о тим стварима не обавештавамо јавност када је реч о новим амбасадорима. Опозван је шеф мисије при ЕУ и амбасадор из Нигерије, одређен нови шеф мисије, али он треба да прође процедуру, па се о том имену не бих данас изјашњавао", навео је Дачић, додавши да ће бити још промена када је реч о дипломатској служби, али да је то ствар за нову владу, која ће бити формирана за неколико дана.

Упитан да ли је Ана Хрустановић, тренутни амбасадор Србије у Риму, постављена уместо Лопандића, Дачић је додао да то не може да потврди, јер није у складу са правилима да се објављује име док нови шеф мисије не добије агреман, али да неће ни да демантује.

Говорећи о Лопандићу, Дачић је рекао да је планирано да се он повуче и раније, будући да је у четвртој години мандата и да су то "на неки начин редовне промене, којих ће бити још".

Када је у питању Марић, Дачић је рекао да он има више од 70 година, додавши да то није једини разлог. Поновио је да ће бити још много кадровских промена када је реч о дипломатској служби, о чему ће одлучивати нова влада.

"СПС чека позив Вучића"

Лидер СПС-а је напоменуо да није било нових разговора са мандатаром за састав нове владе Александром Вучићем и да социјалисти очекују његов позив.

Дачић је новинарима у Скупштини Србије рекао да је недавно одржан први састанак са Вучићем, да се две стране око већине онога о чему су причали слажу, те да нису даље причали о томе.

"Мандатар је рекао да ће наставити разговоре. Ми очекујемо позив", поручио је Дачић и додао да социјалисти желе да помогну да Србија иде напред, а да ће Вучић одлучити на који начин.

Упитан да ли ће СПС бити део нове владе, Дачић је рекао да је то питање за мандатара Вучића, а да је за њега и питање које би евентуално ресоре добили социјалисти.

"Ја нисам тај коме треба да постављате питање, Вучић се враћа данас из Швајцарске и, како је и сам најавио, у одређеном року ће завршити консултације. Нисмо о томе уопште разговарали. Немојте да сада говоримо о томе. Нити смо шта тражили, нико нам ништа није ни нудио, то није најважније, већ је најважније да ли ћемо и даље сарађивати или не", истакао је Дачић.

Поновио је да сматра да је у најбољем интересу Србије да се сарадња СПС-а и СНС-а настави, за шта су социјалисти спремни, будући да је Србија у претходне четири године остварила велике резултате.

На питање о писању медија о тучи функционерки СПС-а Дијане Вукомановић и Иване Петровић, Дачић је рекао да су то потпуно споредна питања, да не гледа са одобравањем на то и да су то ствари које не треба да се дешавају.

"Када је реч о СПС-у, морамо да имамо манир да се та питања решавају унутар куће", нагласио је Дачић, додајући да у СПС-у, суштински гледано, политички имају јединствену политику.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару