Градски одборници одбили предлог ДС-а да се расправља о Савамали

Одборничка група Демократске странке предложила је да се у Скупштини Града разматра улога и одговорност највиших органа Београда у кривичним делима почињеним приликом рушења дела Савамале у ноћи између 24. и 25. априла. Tа тачка је одбачена, a одборници владајуће већине поручили су да треба сачекати резултате истраге.

“"С обзиром на то да је премијер изјавио да су највиши органи Београда стоје иза почињених кривичних дела када је реч о рушењу објеката и киднаповању наших суграђана, неоопходно је да Скупштина Града то не гура под тепих, да се не прави глува, већ да заједно расправљамо о тој теми, јер је то тема која ће обележити 2016”", рекао је шеф одборничке групе ДС Балша Божовић.

Божовић је оценио да су протести грађана све већи и да је зато веома важно да се о томе разговара пред највишим органом у Београду.

"Ми као грађански представници имамо ту обавезу и не смемо да дозволимо да грађани имају једну искључиву опцију да информације и правду траже на улици", рекао је Божовић.

Према његовим речима, јасно је да је премијер Србије мислио на највише извршне органе Београда, а уколико су ти наводи нетачни, онда треба рећи да је премијер говорио неистину, а уколико су тачни, онда градоначелник треба да поднесе оставку или да буде разрешен.

"Неприхваљиво је да скупштина града игорнше овакво саопштење председника Владе Србије”, рекао је Божовић и приложио изјаву председника владе да иза рушења у Савамали стоје градске власти, као и изјаву градоначелника Малог да градске власти не стоје иза рушења.

"Ко говори истину, а ко неистину, важно је да знају грађани Београда и зато Скупштина Београда треба да дебатује на ту тему", рекао је Божовић.

Председник Скупштине Града Никола Никодијевић одговорио је на
Божовићеве изјаве да би требало сачекати да тужилаштво заврши истрагу, па тек онда да Скупштина Београда расправља о рушењу у Савамали и да ће сваки члан градске власти сносити одговорност ако се утврди њихова кривица.

Институције у овој држави су независне и раде свој посао, рекао је Никодијевић, додајући да држава напредује у сваком смислу из дана у дан.
“Свака расправа о Савамали, када тужилаштво спроводи истрагу,био би притисак на тужилаштво”, истакао је Никодијевић.

Он је затражио да се сачекају резултати истраге, објашњавајући да би свака расправа пре тога представљала лутање и да се не би утврдила истина.

“Не бојте се, неће бити ништа сакривено од јавности и одборника. Када институције заврше истрагу, та тема ће бити пред одборницима. Чак је и заштитник грађана Саша Јанковић позвао на стрпљење”, рекао је Никодијевић.

Одборник Самосталне Демкратске странке Србије Небојша Бакарец оптужио је Божовића да има двоструке стандарде, истичући да су се сличне ствари дешавале и када је градоначелник био Драган Ђилас.

“"Да ли је ДС реаговао када је Ђилас насилно расељавао хиљаде Рома. То је било током година много пута. Да ли је неко од демократа реаговао када је америчка компанија 'Оушн атлантик' 2007. на исти начин, да би изградила огромну зграду, бесправно је срушила ливницу Јеврема Поповића од 1.200 кварата"”, рекао је Бакарец додајући да су багери у четири ујутру рушили објекат.

За предлог ДС гласало је девет одборника, чиме тачка није усвојена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару