Вучић: Помоћ Швајцарске за увођење дуалног образовања

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у Берну да Србија рачуна на помоћ Швајцарске у реформи образовног система и увођењу дуалног образовања, о чему је разговарао са председником те земље Јоханом Шнајдер Аманом. Председник Швајцарске Конфедерације је рекао да Србија и Швајцарска имају много заједничких интереса и да је стабилизација Западног Балкана један од приоритета швајцарске политике.

Александар Вучић је после сусрета са председником Швајцарске Конфедерације констатовао да билатерални односи Србије и Швајцарске напредују у свим областима, те да је више швајцарских компанија заинтересовано за улагање у нашу земљу и да ускоро очекује долазак неколико њих.

Наводећи да је својевремено у Давосу управо од Шнајдер Амана чуо да би увођење дуалног образовања било веома лековито за Србију, Вучић је рекао да су од тада покренути бројни пилот-пројекти по Србији, од Ниша до Суботице, у оквиру којих млади људи из техничких школа почињу да раде са 16 година и одмах по добијању дипломе добију радно место, што ће морати да се настави.

"На томе ћемо морати да радимо више, јер то раде Немачка, Аустрија, све више и САД и све земље које желе да буду успешне...", рекао је премијер и додао да зна да је то тешка тема за нас у Србији.

Истакао је да је Влада спремна да субвенционише дуално образовање и да направи правни оквир за њега, али је додао да је то велика реформска прича за будућност.

"То што смо направили одличне резултате у смањењу јавног дефицита, што имамо одличан раст којем се сви чуде, што ћемо догодине бити најснажнија европска земља по проценту раста, то је одлично, али није дугорочно и стабилно ако себе, свој однос и свест не променимо", рекао је Вучић и додао да су зато министри образовања, пољопривреде, здравства најважнији људи.

Вучић је додао да Србија очекује велику помоћ, пре свега стручну, од Швајцарске, али да ћемо морати и много да радимо на себи и да себе мењамо, како бисмо као земља ишли напред.

"Чуо сам од највећег стручњака и државног секретара Швајцарске, који је задужен за образовање, а који ће у новембру доћи у Србију, да има седморо деце и да му она деца која раде шегртски посао имају веће плате од доктора наука и то је код њих нормално, јер је у питању посао на тржишту... Није довољно само стећи диплому и рећи да си завршио за цео живот... Цео живот се учи", навео је.

Вучић је додао да су млади људи од 15 до 19 година жељни знања, и да мењају свет.

"Већ од 25 до 35 година људи постају помало цинични, чекају да нешто падне с неба и да са мање рада добију боље резултате и веће плате, и тешко их је одучити од приче о дипломама", рекао је Вучић и закључио да реформе у образовању морамо да радимо за будућност.

Српски премијер је током састанка обавестио Шнајдер Амана о економским реформама и привредном расту Србије и истакао да су учињени први кораци у реформи образовног система, по угледу на Швајцарску.

Премијер је нагласио да је већ неколико страних компанија у Србији изразило спремност за учешће у партнерству са образовним институцијама.

Председник Швајцарске Конфедерације истакао је да постоји много заједничких интереса између Швајцарске и Србије, и нагласио да је стабилизација региона Западног Балкана један од приоритета швајцарске политике.

"Када имате стабилност, велике компаније су спремне да улажу у ту земљу", нагласио је Шнајдер Аман.

Поручио је и да је веома важно улагати у образовање младих људи, и да је Швајцарска спремна да настави сарадњу са Министарством просвете и своја искуства понуди Србији.

Број коментара 79

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару