Владика Теодосије: Присуство Срба чува Косово

Епископ Рашко-призренски Теодосије рекао је Фонету да се косовско-метохијска земља може сачувати присуством Срба на њој, али да он сада не може да каже сународницима и да остану на Косову и Метохији, тамо где је живот немогућ.

Не могу, рекао је епископ, у овом тренутку мојим сународницима да кажем останите, тамо где је просто немогуће за живот и опстанак. Не могу да кажем некоме да се врати, тамо где нема наших сународника, како би се они вратили са децом.

"Прво ја не могу да им обезбедим елементарну безбедност и слободу. А онда, како могу некоме да кажем да чини нешто ако сам не осећа у дубини свога бића да тако треба да учини. Значи, све је на нашој слободи", рекао је владика Теодосије.

"Ја као Епископ Рашко-призренски стално поручујем мојим сународницима да ми морамо да сачувамо косовско-метохијску земљу", истакао је он.

"Можемо је сачувати својим присуством. Ако сачувамо прво земљу коју смо наследили од својих предака, ако сачувамо светиње које су нам они подигли, свакако да бринемо и о гробљима, о нашим прецима који су ту сахрањени, а исто тако потребно је да бринемо о деци, о будућности", рекао је владика Теодосије.

На питање како коментарише информације да неки Срби раскопавају гробља својих предака и њихове остатке преносе у Србију, владика Теодосије је рекао да "не може да улази у појединачне случајеве".

"Свако је власник над собом и свако може по слободи коју је прво Бог дао човеку, а онда уживамо и неку грађанску слободу, да одлучујемо о себи оно што је приватно, што је наше", истакао је епископ.

Ја сам уверен да ће после нас доћи и бољи и достојнији и да ће моћи да постигну неке циљеве које смо ми, можда, изгубили у наше време, али треба и ми да сачувамо простор и за неко будуће поколење", поручио је владика Теодосије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару