Стефановић: Истрага у случају Савамала биће професионална

Истрага у случају рушења у Савамали биће урађена професионално, и уверен сам да ћемо доћи до истине о свему, поручио је министар унутрашњих послова Небојша Стефановић.

Стефановић је, одговарајући на питања новинара, рекао да не зна детаље о истрази јер то води тужилаштво.

"Када је реч о полицији, све се ради у складу са законом, и уверен сам да ће све бити урађено професионално и да ћемо доћи до истине о свему.

"Детаље не знам јер се не бавим тим послом", рекао је Стефановић.

Говорећи о смени начелника УКП-а Драгана Кецмана, Стефановић је истакао да се није мешао у рад начелника Кецмана, додајући да је он смењен јер је лоше обављао посао.

Одговарајући на питања новинара како коментарише Кецманову изјаву да је истрага о убиству певачице Јелене Марјановић рађена траљаво и да је његов заменик на основу директиве из врха МУП-а водио случајеве уместо њега, Стефановић је рекао да је све те информације Кецман могао да достави пре мего што је смењен.

"Након смене видим неке информације. Зашто то нисте рекли пре смене? Мени се нико није обраћао, нити ми је послао неки допис, нити звао телефоном", упитао је министар.

Стефановић је додао да је Кецман постављен на функцију начелника УКП-а на његову личну сугестију јер је сматрао да је добар избор.

"Од тренутка када је Драган Кецман постављен нисам га звао телефоном, нити сам рекао неком од својих сарадника да га пита било шта о било чему. Понашао сам се професионално у том смислу", рекао је Стефановић.

Упитан зашто нема напретка у истрази о нападу на новинара Милоша Ђорелијевског, Стефановић је оценио да је и то показатељ лошег рада Управе криминалистичке полиције и да је добро што је Кецман смењен.

Предузели смо све да утврдимо ко је претио Кесићу

Министар полиције је, поводом претњи новинару Зорану Кесићу, рекао да је полиција у сарадњи са тужилаштвом предузела све мере како би се утврдило ко је особа која је претила.

Стефановић је рекао да ће полиција поступати у складу са законом и да ће утврдити да ли је неко претио, ко је претио и да ли на неки начин представља опасност.

"Ако није из наше земље, тражићемо међународну правну помоћ. Урадићемо све оно што полиција и ради. Не постоји случај а да нисмо утврдили о коме се ради, да то лице нисмо привели у консултацији са тужилаштвом и предали га правосудним органима", рекао је Стефановић.

Министар је додао и да је полиција звала Кесића истог дана поводом једне од порука за коју се може рећи да је претња.

"Одмах смо, у сарадњи са тужилаштвом, предузели све радње да видимо ко је та особа. Када је реч о монтирању снимака, није на полицији да утврђује ко монтира снимке на интернету", поручио је Стефановић.

Чујем да неке редарске службе шурују с навијачима

Министар унутрашњих послова је указао да Србија има проблем са адекватним спровођењем Закона о спречавању насиља у спорту, наводећи да је проблем делом и у редарским службама, од којих неке, како каже, сарађују с навијачима.

"Колико сам чуо од полиције, имамо проблем да један део редарских служби сарађује са навијачима и дозвољава унос пиротехничких средстава и оружја. Полиција не може да интервенише у свакој од тих ствари", рекао је Стефановић.

Министар је напоменуо да постоје два решења – да новац који примају редарске службе буде преусмерен у полицију, која ће тај посао обављати уместо њих, или да се уозбиље редари, који ће бити прва баријера за изгреднике, а којима ће полиција асистирати по потреби.

"Важно је и да се укључе и тужилаштво и судови, јер није довољно да полиција некога ухапси, важна је казнена политика", рекао је Стефановић.

Додајући да не жели да се меша у рад судова, Стефановић је подсетио на случај у којем је особа осуђена за поседовање нелегалног оружја – на десет месеци притвора са наногицом.

"Лоша је порука да неко буде ухапшен са илегалним оружјем, а онда буде осуђен на десет месеци са наногицом. Казнена политика је најбоља мера одвраћања", поручио је Стефановић.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару