Вучић: Нова влада за десетак дана

Мандатар Александар Вучић изјавио је да ће нова влада бити формирана у наредних десетак дана. Каже да су тешки задаци пред Србијом после разговора са ММФ-ом и да ће учинити све да помогне опстанак "Фијата" у Крагујевцу.

"Све ће бити готово пре 3. јула. Влада ће бити формирана за десет, највише 12 дана", рекао је Вучић и додао да ће Влада у Скупштини Србије добити "више него довољну већину".

Вучић је у Наставном центру МУП-а у Макишу после примопредаје оклопних возила за полицију објаснио да 3. јула путује у Париз, где ће учествовати на међународној конференцији на којој ће говорити и остали европски званичници.  

Вучић је указао на то да су тешки задаци пред Србијом после разговора са мисијом ММФ-а и да ће најтежи бити они у вези са рационализацијом и систематизацијом ЕПС-а.

"Имао сам последње разговоре са ММФ-ом и дошао сам овамо да се орасположим. Немам тим људима шта да замерим, увек су ту нови и тешки задаци у којима сви други могу да кажу 'да, да, хоћемо', али неко то мора и да политички испоручи", рекао је Вучић новинарима у Београду.

Истакао је да неко мора да објасни људима зашто су важне тешке мере у одређеним сегментима и како ћемо спровести ствари у ЕПС-у, рационализацију и другачију систематизацију.

"Биће тешко, али морамо тиме да се бавимо, ако ме питате – то је најтежи задатак из онога о чему смо данас разговарали. Има доста тешких ствари, потребна нам је фармацеутска реформа, уштеде око локалних самоуправа, јер је много новца бацано и беспотребно трошено, имамо и око неких наших банака не проблема, већ како да се баве више становништвом а мање корпоративним бизнисом", рекао је Вучић.

Навео је и да су фискални резултати Србије одлични, да је Србија на добром путу и да ће то потврдити и ММФ, приметивши да му се сви смеју када то прича.

"Мени се неретко смеју када кажем, говоре да гледам у кристалну куглу и да сам блесав, какав сам – такав сам, уз сав град и све друго ове године имаћемо раст од 2,6 одсто до 2,7 одсто, а ако будемо имали две добре кише у јулу, сигуран сам и у 2,8 одсто, све зависи од кукуруза", рекао је Вучић.

Додао је да ће то бити једна од највиших стопа раста не само у региону већ и у Европи, а да догодине идемо и на преко четири одсто, што ће бити довољно да будемо европски шампиони.

"Нико не може да каже да то није тачно, него је то отприлике – ма пусти Вучића, не зна шта прича. То су тачни подаци и зато је потребно да све ове реформе спроведемо у дело и верујем да ћемо имати снаге за то. Ваљда сте зато изабрани да тешке ствари радите, а не да идете на коктеле, где је свима лепо и лако", рекао је Вучић.

Мисија ММФ-а предвођена Џејмсом Руфом завршава посету Србији, након које се очекује оцена четврте и пете ревизије аранжмана који је та институција закључила са Србијом.

Само нека прете, ми настављамо наш посао

Вучић је поручио да је важно да свако у држави ради свој посао, да је битно да нико не прети судовима и тужиоцима, а да то што њему прете није први пут и није битно.

"Живот грађана, економија, борба против криминала и корупције – то су кључне теме, тако да ћемо ми са тим наставити, а свако нека ради свој посао. Мислим да је важно да судовима и тужиоцима нико не прети, а то што мени прети ја сам на то 'свико', што би рекао наш народ, ситница једна. Пала мува на међеда што би рекли и онда да кажу – јесте ли видели какав је медвед", рекао је Вучић новинарима, на питање како коментарише претње упућене њему после изрицања пресуде бизнисмену Мирославу Мишковићу.

Вучић каже да није чуо за то, осим што је видео насловну страну, јер је синоћ касно дошао из Суботице, а јутрос рано имао састанке.

"Нисам прочитао текст, али као да ми је то први пут, сваки дан има безброј ствари, то је ситница најобичнија. Свако нека ради свој посао, они који хоће да прете нека прете, нисам нарочито фасциниран било чијим претњама, мени је важно да надлежни државни органи раде свој посао и то је то", нагласио је Вучић.

Убеђен је да су грађани на крају видели како се нарација и реторика политичких противника после много празних прича о томе како Србија пропада, како се катастрофа живи, променила када су видели да економски показатељи иду на боље и више, како то потврђују све међународне институције, како нам "Фич" повећава рејтинг, како ће плате и пензије ићи на боље и више.

"Одједном су заборавили на то, јер се види да неко домаћински управља, јер не можете да ми објасните да је плус 2,6 мање од минус 3,6. Нема те математике којом можете то да ми објасните. Онда је кренула друга врста прљаве кампање која треба да окреће на неке друге теме од којих треба да се направи да су важније од живота грађана", навео је Вучић.

Дужност државе да се Хрвати у Србији осећају добро

Вучић је рекао да је дужност и посао државе да се припадници хрватске мањине осећају добро у Србији и да виде да држава о њима брине.

"Наша је дужност да се хрватска мањина осећа добро у Србији, да се осећају као грађани ове земље, да буду поносни што су грађани Србије и да виде да држава о њима брине", рекао је Вучић новинарима, коментаришући јучерашњи сусрет са председницом Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.

Он је рекао да ће Србија у наредних 10-15 дана показати свој однос према хрватској националној мањини, кроз почетак тендерске процедуре за Дом културе, за путеве и инфраструктуру, кроз финансирање часописа националне мањине.

Према његовим речима, посао Србије је да реши проблеме које су изнели Хрвати у Војводини, којих је, додао је, многоструко мање од проблема Срба у Хрватској.

"Ми ћемо урадити свој посао", рекао је Вучић.

Важни су нам добри односи с великим силама, а није лако

Мандатар Александар Вучић истакао је да неће бити лако да Србија одржи добре односе са великим силама у свету, али да ће држава наставити да води такву политику.

Упитан да ли је сагласан са тезом да је Србија једна од ретких земаља у Европи које имају добре односе са Бриселом, Русијом и Кином, Вучић је рекао да то неће бити лако, али да он размишља о интересу Србије и да је то једино чиме се руководи.

"Видим да постоји све већа нервоза, да одједном сви напуштају позиције нормалности, пристојности и позиције дисциплинованог понашања у нашој спољној политици. Ваљда им је лакше да забораве на своју земљу, а брину о нечијим другим интересима. Ја нисам неки модеран тип, размишљам о интересу Србије и то је једино чиме се руководим", рекао је Вучић.

Он је, говорећи о посети председника Кине Си Ђинпинга Србији, рекао да је тај догађај буквално од историјског значаја.

"Кад вам кинески председник дође на три дана, ја не знам да ли људи схватају да је то буквално од историјског значаја. Оно што је он изговорио и кад је показао прстом на двојицу људи у вези са Железаром, то је од огромног значаја за нас и говори са којом ће посвећеношћу и марљивошћу радити на унапређењу пословања Железаре и успешном раду", навео је Вучић. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару