Мисија Еулекса задржава неке извршне надлежности

У новом манадату Еулекс ће задржати одређене извршне надлежности, наставиће упоредо да помаже примену закона као и постепени пренос активности на локалне институције на Косову и остале актере Европске уније, саопштено је из ове мисије у Приштини.

Та мисија ће, наводи се у саопштењу, наставити да помаже косовским органима правосуђа и органима за спровођење закона у њиховом напретку ка одрживости и одговорности, као и у даљем развоју и јачању независног, мултиетничког система правосуђа и мултиетничке полиције и царине, старајући се да те институције буду слободне од политичког мешања и да поштују међународно признате стандарде и најбоље европске праксе.

Мисија ће у пуној сарадњи са програмима Европске комисије за помоћ, спроводити свој мандат кроз надгледање, подучавање и саветовање, задржавајући одређене извршне надлежности.

Како би спровела континуирани и одрживи напредак локалних власти, укључујући правосудне органе и полицију, Мисија ће обезбедити праћење, подучавање и саветовање управи, као и руководству релевантних институција владавине права.

Кроз своју извршну функцију Мисија ће пружити подршку у решавању предмета из области уставног и грађанског права, као и у кривичном гоњењу у решавању изабраних кривичних предмета.

У исто време Еулексови предмети ће се стално оцењивати у циљу преквалификације тих предмета као заједничких и даљег ангажовања косовских судских, тужилачких и истражних органа, како би се изградили косовски капацитети у тим областима.

Као ствар принципа, све криминалне истраге и све нове случајеве предводиће косовски органи правосуђа у панелима који ће бити састављени од косовских судија.

Само у ванредним околностима случај може бити додељен тужиоцу Еулекс или панелу састављеном од већине Еулекс судија.

Еулекс судије и тужиоци ће и даље бити део косовских институција и радиће у складу са косовским законима.

У блиској сарадњи са Специјалним представником ЕУ на Косову, Мисија ће пружити подршку дијалогу између Београда и Приштине, како би помогла у спровођењу преосталих споразума произашлих из дијалога у области владавине права.

Еулекс од 2008. године помаже и подржава косовске власти у области владавине права, посебно у погледу полиције, судства и царине.

Еулексу је продужен мандат на Косову до 14. јуна 2018. године. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 29. јун 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару