Јачати дијалог између цивилног друштва и влада у региону

Цивилно друштво може да утиче на владе и допринесе променама у окружењу због тога је потребно јачати дијалог између организација цивилног друштва и влада земаља Западног Балкана на њиховом путу ка ЕУ, порука је Форумa цивилног друштва у Београду.

Обраћајући се учесницима Форума, шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт истакао је да ширење активности невладиних организација у нашој земљи, посебно у месецу Европе, веома охрабрује.

На Форуму у Београду, који се одржава уочи самита о Западну Балкану у Паризу, Давенпорт је рекао је да су се организације цивилног друштва у Србији, упркос потешкоћама са којима се и даље суочавају, сада побољшале и да те организације играју веома важну улогу.

Давенпорт је поновио да постоји такозвани замор од проширења и скептицизам код појединих чланица, али је истакао да постоји политичка посвећеност проширењу међу значајним чланицама ЕУ.

"Амбиције су велике. Постоје амбициозни пројекти за стварање заједничког европског тржишта електричне енергије, успостављање заједничког транспорта", сматра шеф Делегације ЕУ.

Присутнима се обратила и потпредседница Европског парламента Улрике Луначек, која је поручила да се радикалним активизмом цивилног друштва може утицати на програм владе што, како је навела, зна на основу сопственог искуства.

Француска амбасадорка у Београду Кристин Моро оценила је да владе и државне институције у региону треба да сарађују са цивилним друштвом.

Поздрављајући данашњи скуп, јер је посвећен многим питањима важним за регион и Европу, истакла је да је најважнија тема заједништво што Француска зна из свог искуства из прошлости.

Моро је оценила да повезивање на Западном Балкану добро напредује, упркос неким тешким моментима, и додала да би требало градити инфрастуктуре у циљу повезивања и радити на размени информација и људи, те "корак по корак усвајати заједничке ставове у циљу заједничке будућности".

На Форуму је организован низ радионица, током којих су представници невладиних организација из земаља региона и Европе размењивали мишљења о сарадњи младих, миграционој кризи, заштити природне средине и билатералним питањима у региону, а у циљу дефинисања реалистичних механизама за јачање дијалога између цивилног друштва и регионалних влада.

Дводневни Форум цивилног друштва у Београду, који се данас завршава, организован је у оквиру "Форума цивилног друштва у серији самита о Западном Балкану".

Организатори Форума су Европски фонд за Балкан и ЕРСТЕ Фондација, уз подршку Савета за регионалну сарадњу и Делегације ЕУ у Србији.

Закључци Форума служиће као основа за формулисање низа порука које ће бити прослеђене на самиту о Западном Балкану 4. јула у Паризу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи