СНП: Хитно поднети тужбу против Хрватске за геноцид

Српска народна партија Ненада Поповића захтева хитно покретање тужбе пред међународним и домаћим правосуђем за геноцид против Хрватске, неспорне наследнице НДХ и најмлађе чланице ЕУ.

У саопштењу СНП-а се наводи да та странка то тражи на дан када је пре 75 година министар унутрашњих послова усташке НДХ Андрија Артуковић потписао "Проведбену наредбу о устројству и пословању Равнатељства за јавни ред и сигурност (РАВСИГУР)", која је била "правни основ" за стављање ван закона око два милиона Срба и десетине хиљада Јевреја и Рома.

Познато је, наводи се у саопштењу, да злочин геноцида никада не застарева, те да је истребљење нехрватског живља на територији НДХ био плански систематски пројектован и реализован подухват, што показују и само називи првих правних аката које је, у пролеће 1941. године донела усташка власт.

Реч је, додаје се, о "Законској одредби о расној припадности; Законској одредби о заштити аријске крви и части хрватског народа; Наредби о устројству и раду раснополитичког повјеренства; Наредби о утврђивању расне припадности државних и самоуправних службеника и вршитеља слободних академских звања; Наредби о запослењу женских особа у неаријским кућанствима".

На другој страни, пише у саопштењу, усвојена је, рецимо, привилегована "Законска одредба о привременом правном положају немачке народне скупине у НДХ".

Поглавник усташко-фашистичке НДХ, која је истребила готово милион Срба, Анте Павелић, умро је 10 година после рата, у безбедном егзилу на Западу, а име Павелићевог идеолога и узора, "оца хрватске нације" Анте Старчевића, аутора чувене реченице "Србе ваља третирати, дакле, као животиње" - данас краси тргове градова диљем "европске Хрватске".

Да се, после Другог светског рата, Хрватској судило за почињени геноцид, тај се геноцид не би поновио почетком деведесетих, и не би и најновији епилог био трагичан по српски народ: према попису становништва из 1991, у РХ је живело 600.000, а деценију касније само 200.000 Срба, подсећа СНП.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи