Луначек: У региону остварен напредак, може и боље

Потпредседница Европског парламента Улрике Луначек рекла је за сарадњу потребно да се државе региона саме повезују, а не само посредством Брисела, Беча, Берлина или Париза.

Урлике Луначк је у паузи Форума цивилног друштва у Београду за Танјуг рекла да је сарадња међу земљама Западног Балкана напредовала последњих година, али може бити и боља.

Као пример такве сарадње навела је изградњу транспортне инфрастуктуре у региону, што сматра посебно важним, нарочито данас када је, како каже, приметан успон национализма у неким деловима региона.

Мада, додала је, тога ни ЕУ није поштеђена.

Луначек је истакла да европска будућност подразумева превазилажење граница - територијалних, али и "граница у главама и срцима", при чему се треба фокусирати на позитивне стране сарадње.

Говорећи о Форуму цивилног друштва уочи предстојећег самита о Западном Балкану у Паризу, Луначек је рекла да је скуп као што је овај у Београду за њу "будућност Европе".

"Млади људи из различитих земаља, које су не тако давно ратовале, сада уједињени кажу да желе да дају свој допринос и учине живот бољим", истакла је потпредседница ЕП, додавши да је и сама некада била чланица невладине организације.

Поручила да је важно имати у виду заједничке интересе које имамо сви, а не да у фокусу буду разлике.

Тако је, указала је Луначек, настала и Европска унија, када су Француска и Немачка одлучиле да сарађују.

Најављујући самит у Паризу, заказан за 4. јули, она је рекла да ће бити основана канцеларија за сарадњу младих у региону која ће изискивати да се настави процес упознавања младих у региону.

Истичући значај цивилног друштва, Луначек је рекла да оно учи грађане како да сарађују са властима, да износе конструктивне захтеве и мењају окружење.

"Цивилно друштво може да утиче на владу да побољша ствари. Потребно је за то припремити и грађане будућих држава ЕУ", закључила је потпредседница Европског парламента.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи