Линта: Пресуда Мерчепу увреда за жртве

Председник Савеза Срба из региона Миодраг Линта оценио је као понижавајуће срамотну пресуду загребачког Жупанијског суда, којом је ратни помоћник хрватског министра унутрашњих послова Томислав Мерчеп осуђен на пет и по година затвора за ратни злочин над српским цивилима.

"Пресуда представља вређање жртава и њихових породица и ругање истини и правди. У логору на Пакрачкој пољани убијено је, према подацима удружења Веритас, око 300 Срба који су довођени са ширег подручја Славоније, али и из Загреба, где су мучени, а затим ликвидирани", навео је Линта у изјави за јавност.

Ова пресуда Томиславу Мерчепу, сматра Линта, још је један доказ да је хрватско правосуђе етнички мотивисано и пристрасно и да крши међународне обавезе у вези са кажњавањем ратних злочина.

Још једном је потврђена чињеница да хрватски судови у суђењима за ратне злочине користе двоструке аршине: далеко строже за Србе, а много блаже за Хрвате, навео је Линта.

Апеловао је на европског комесара за правосуђе Веру Јурову да захтева од Владе Хрватске да испуни своје преузете обавезе из Уговора о приступању из 2011. године, који се односе за кажњавање наредбодаваца и починиоца злочина над српским цивилима и заробљеницима.

Хрватска је једина чланица Европске уније која не кажњава ратне злочинце из реда сопственог народа у складу са начелима правде и истине. Тиме Хрватска даје подстрек осталим потенцијалним злочинцима да се исплати чинити злочин што представља увод у нестабилност у региону и шире, рекао је Линта.

Поред тога, оценио је Линта, Хрватска постаје негативан пример свима у Европи који би своје погрешне политичке циљеве о етничким чистим државама хтели да остварују ратом, насиљем и убиствима недужних људи.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи