Пауновић: Националне мањине део активности Владе

Директорка Канцеларије за људска и мањинска права Сузана Пауновић каже за РТС да је политички живот само један сегмент где националне мањине остварују своја права. Додаје да је Влада урадила све да се остваре услови за отварање поглавља 23.

Сузана Пауновић рекла је гостујући у Дневнику РТС-а да је на протеклим парламентарним изборима било осам странака националних мањина.

"Од тога пет је ушло у скупштину, што је укупно 10 посланика који су ушли у парламент. Те странке су самостално изашле на изборе, а има и оних које су биле у коалицијама. Странке националних мањина биће и у покрајинској скупшини, као и на локалном нивоу и те странке користе право за учешће у политичком животу", каже Пауновићева.

Верује, каже, да ће те странке представљати своје бираче.

"Политички живот је само један сегмент где националне мањине остварују своја права. Права националних мањина остварују се у свим сегментима. Оне имају активан дијалог са Владом и све националне мањине представљају део активности Владе, а не само оне у парламенту", истиче Сузана Пауновић.

Заступљеност у политичком животу и органима државне управе замерка је појединих чланица Европске уније, а Пауновићева каже да је Влада урадила све да се остваре услови за отварање поглавља 23.

"Важно је да су сви формални услови завршени. Суштински услов је јачање билатералне и регионалне сарадње", додаје Пауновићева.

Каже да се у Србији 12.000 деце бошњачке националности налази у процесу предшколског, школског и средњег образовања.

"Та деца имају наставу или на српском или на босанском језику. На питању образовања деце на језику националних мањина се ради", каже Пауновићева.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи