Да ли је Србији потребан нови изборни систем?

У Србији се после избора често дебатује о потреби да се изборни систем мења како би се бирачка воља боље представила. Обично се тражи гласање за личност уместо за листу. Али прошлонедељни избори за градоначелника Лондона показали су да постоји још једна могућност, да се двокружни избори одрже у истом дану, само једним гласањем.

Осим што је први Пакистанац и муслиман који је постао градоначелник Лондона, Садику Кану је успело још нешто: да победи јер је био други избор бирача. Звучи као изборна нерегуларност, али је заправо реч о начину избора за градоначелника Лондона.

Сваки бирач може да заокружи два кандидата: свој први и други избор за градоначелника. Уколико први избор није ушао међу два са највише гласова, други избор добија његов глас. Захваљујући тим, другим гласовима, Садик Кан је прешао границу од 50 одсто.

Два избора уместо једног подразумева да је мање вероватно да ће наш глас бити бачен, али тај систем успева само местимично. Најпре, јер бирачима може бити компликован, сматра Ђорђе Вуковић из Цесида.

"Оно што је проблем не само Србије, већ и целог Балкана јесте један ниво мањка демократске културе, један ниво мањка писмености и разумевања неких других ствари. Ми смо имали на савезном нивоу тај модел са два гласа, био је велики број неважећих листића јер људи то нису разумели", каже Ђорђе Вуковић.

Уместо тога, критичари садашњег изборног система препоручују да промене система иду у правцу гласања за личност уместо за листу.

Професор ФПН-а Славиша Орловић каже да изборни систем који омогућава бирачима да заокруже конкретног кандиата, више је фер, успоставља непосредну везу између бирача и изабраних, повећава одговорност народних посланика, утиче на реформу политичких партија изнутра, утиче на бољи рад политичких институција.

Како доћи до тог нивоа демократичности у постојећем пропорционалном систему?

"Могућа је само једна интервенција, да се у оквиру постојећег пропорционалног система бирачи осим што заокруже листу, заокруже и кандидате у које имају поверење. Мислим да би то био један корак напред", сматра Орловић.

Вуковић каже да можете начин гласања спровести тако да човек заокружи једног кандидата, па да се онда направи нека полупреференцијална листа где на крају изборни органи имају обавезу да све то израчунају, да вуку на конто странке, али то њих оптерећује, не грађане.

"Ви као државна администрација увек можете да уведете мало образованије, писменије, оне који то могу да изведу", каже Вуковић.

Систем гласања по којем је изабран градоначелник Лондона вероватно би јасније представио вољу бирача него систем по којем ми гласамо. Јефтинији је јер нема другог круга и понављања избора. Али, захтева и одређену политичку и демократску културу. И зато је вероватније да ће остати као и Садик Кан - изузетак, не правило.

Број коментара 13

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи