СНП: Да ли ће бити међународне правде за бомбардовање

Српска народна партија је поводом 17. годишњице од убиства 17 и рањавања 11 цивила у ваздушном нападу НАТО пакта у Сурдулици 1999. године упитала да ли ће државе чланице те алијансе које су учествовале у бруталној агресији на нашу земљу икада одговарати за злочине почињене над грађанима Србије.

СНП у саопштењу пита да ли је међународна правда дефинитивно мртва, подсећајући да је тадашња СР Југославија предала сталном Међународном суду правде у Хагу тужбу против земаља НАТО-а због неовлашћене употребе силе у ваздушним ударима који су почели 24. марта, али да се Хашки суд једногласно прогласио ненадлежним.

СНП оцењује да је тај суд образложењем да СРЈ у тренутку подношења тужбе није била чланица УН, Конвенције о геноциду, нити статута Међународног суда правде, намерно пренебрегао чињеницу да то СРЈ није ни могла бити, јер су против ње биле уведене међународне санкције управо у тренутку противправног отцепљења и међународног признања Босне и Херцеговине, Македоније, Хрватске и Словеније.

"Ни Хашки трибунал формиран ради процесуирања ратних злочина на простору бивше Југославије није сматрао за сходно да се позабави злочинима припадника НАТО, макар над цивилима, током агресије на Србију 1999. године", наводи СНП.

СНП пита и како је могуће да Хашки суд није имао надлежност за нашу тужбу против НАТО, а био је, како кажу, "надлежан за судске процесе БиХ и Хрватске против Србије, чиме је послао јасну поруку да, када је српски народ у питању, на неправедан и пристрасан начин одлучује о правди и повреди међународног права".

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи