Николић: Унапредити економске односе са Индонезијом

Председник Србије Томислав Николић и председник Индонезије Џоко Видодо истакли у разговору добре и пријатељске односе две земље и заложили се за унапређење економске сарадње.

Председник Николић се захвалио председнику Видоду на срдачној добродошлици и спремности да развија сарадњу у свим областима, а Видодо је изразио спремност да охрабри инвеститоре из те земље да улажу у Србију.

Другог дана званичне посете Индонезији председнику Србије Томиславу Николићу и његовој супрузи Драгици, Видодо је приредио свечани дочек уз војне почасти, наводи се у саопштењу службе за сарадњу са медијима председника.

Након интонирања две химне, церемоније обиласка почасне гарде, представљања делегација две земље, Николић и Џоко Видодо су имали „састанак, који је трајао готово сат времена, наводи се у саопштењу.

На билатералном састанку у пленуму, председник Џоко Видодо изразио је задовољство што је председник Србије први пут дошао у званичну посету Индонезији, а посебно зато што је то прва посета након 58 година.

Видодо је констатовао да су билатерални односи веома добри, да је развој економских односа приоритет и да такође постоји простор за унапређење сарадње у области образовања, културе и нових технологија.

Председник Србије рекао је да је председнику Индонезије, која не признаје косовску независност, Џоко Видоду известио о повећаним безбедносним ризицима на територији КиМ и да му је изразио бојазан да би Косово могло бити повод Исламској држави да прогласи независност, коју би поједине државе признале.

Председник Николић је рекао да је свом индонежанском колеги пренео чињеницу да је Приштина оптерећена религијским екстремизмом и учешћем становника албанске националности у бројним терористичким акцијама у редовима тзв. исламске државе.

"Пренео сам председнику Видоду своју бојазан да ће преседан, који су поједине државе направиле признавањем Косова, бити повод Исламској држави да прогласи независност и да би то могле да признају и поједине државе", рекао је председник Србије.

Посебно је истакао да Србија јако цени чињеницу да Индонезија не признаје једнострано проглашену независност Косова и Метохије и пружа јасну, принципијелну и недвосмислену подршку територијалном суверенитету и интегритету наше земље.

Што се тиче економске сарадње, председник је рекао да су он и његов домаћин констатовали да постоје бројне могућности за јачање сарадње у пољопривреди и прехрамбеној индустрији, металској индустрији, информационим технологијама, изградњи инфраструктуре, туризму, војној, хемијској и фармацеутској индустрији.

Индонежанска страна је заинтересована за оснивање дистрибутивног центра у Србији, намењеног за финализацију полупроизвода, ради њиховог пласмана на тржишта земаља региона и Европе, рекао је председник Николић и додао да је свом домаћину пружио уверавање да је Србија прави партнер за директне инвестиције из Индонезије.

"„Мере које предузима влада су оцењене као веома добре и Србија бележи раст"“, нагласио је Николић.

Џоко Видодо је подвукао да су током периода несврстаних, две земље имале веома интензивне билатералне и мултилатералне односе, а да сада желе да унапређују сарадњу са Србијом, посебно у области економије, образовања и архиве.

"Спремни смо да охрабримо наше инвеститоре да улажу у Србију и изузетно ми је задовољство што данас потписујемо два важна споразума", навео је индонежански председник.

Здравице Николића и Видода: Пријатељство два народа

Сарадња са Индонезијом представља врло важан елемент спољне политике Србије према азијском континенту, истакао је председник Николић, у здравици на свечаној вечери коју му је приредио домаћин, индонежански председник Џоко Видодо.

"Изузетна ми је част и задовољство да будем гост Индонезије, земље која у срцима и историјском памћењу Срба заузима посебно место. За мој народ и мене, част је утолико већа јер овим сусретом данас, након скоро шест деценија од последњег разговора Тита и Сукарна, Србија и Индонезија дописују нове странице билатералних односа", рекао је Николић.

Према његовим речима, српски и индонежански народ везују односи узајамног разумевања и међусобне подршке у питањима од највишег значаја и Србија на тим темељима жели да подигне билатералне односе на виши ниво.

Председник Видодо је, истом приликом, истакао да, упркос дистанци, Индонежани и Срби имају дугу историју традиционалног пријатељства.

"Господине председниче, Ваша посета Џакарти је потврда јаке везе између Индонезије и Србије. Верујем да ће ова јака веза наставити да напредује", истакао је Видодо. 

Споразуми о пасошима и сарадњи у образовању

Током посете председника Николића Индонезији, потписан је споразум о укидању виза за носице дипломатских и службених пасоша и програм сарадње у области образовања између министарства просвете, науке и технолошког развоја Србије и министарства образовања и културе Индонезије.

Споразум ће ојачати билатералне односе и олакшати путовање држављана носилаца дипломатских и службених пасоша.

Циљ програма сарадње у области образовања је јачање узајамне сарадње у тој области на реципрочној основи и јачање узајамне сарадње у циљу унапређења знања и интелектуалног развоја.

Николић положио венац на гробљу хероја у Индонезији 

Председник Николић претходно је положио венац на Националном гробљу хероја "Калибата" и уписао се у књигу утисака.

На Националном гробљу хероја "Калибата" сахрањени су национални хероји, војни ветерани и војници који су погинули у току борбе за независност Индонезије, саопштила је Служба за сарадњу са медијима председника.

Николић је разговарао са министром саобраћаја у индонежанској влади Игнасиусом Ђонаном, а заједнички је констатовано пријатељство две земље са чврстим темељом још из периода Покрета несврстаност.

Првог дана званичне посете, председник Николић је обишао Национални музеј Индонезије и Национални споменик Индонезије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи