Сервер: ЕУ доживљава Вучића као фактор стабилности

Александар Вучић је на изборима несумњиво добио огромну подршку за своју проевропску политику, која је била главна тема његове кампање, навео је амерички аналитичар Данијел Сервер.

Сервер је за Радио Слободна Европа рекао да ће европски званичници бити веома задовољни ако се сачува политичка стабилност у Србији.

Сервер, који је професор на Универзитету Џон Хопкинс, а од 1994. до 1996. године специјални изасланик америчког Стејт департмента за БиХ, рекао је да је тајна "благонаклоности Запада" према Вучићу у чињеници да он успешно ради оно што ЕУ жели.

Под тим, како је објаснио, мисли на преговоре са Приштином, али и на спремност да се примене критеријуми из Копенхагена на путу ка ЕУ, а када је у питању спољна политика - примећује да Вучић настоји да успостави прави однос према Западу и Русији.

Сервер сматра да је могуће бити европска земља и, истовремено, задржати добре односе са Русијом у неким нормалним околностима.

Указао је, међутим, да ће се Србија ускоро суочити са проблематичном ситуацијом да њена политика није усаглашена са европском у односима према Москви, пре свега када је реч о западним санкцијама Русији због њене улоге у Украјини.

Вучић ће, како је рекао Сервер, морати у једном тренутку да се определи.

"Ја немам никакву дилему да ће одабрати ЕУ", нагласио је Сервер.

Оценио је да се Русија последњих година суочава са све озбиљнијим економским, политичким, па и тешкоћама у одржавању армије, да је Путинова позиција све крхкија и да ће се то видети у наредних годину дана или нешто касније.

Сервер је, такође, указао да се у Србији на европском путу пре свега треба фокусирати на поштовање слободе медија и независности судства, јер су, како је подсетио, то две области о којима је Запад изразио забринутост.

Кад је реч о новом односу снага у парламенту, Сервер је оценио да Вучићу свакако прети већа опасност са крајње деснице, него од модерних либерално-левичарских партија које су разједињене, али не сматра да је Вучић много угрожен ни од националистичке деснице.

"Ипак, ситуацију треба пажљиво пратити. Србија има дугу националистичку традицију, што је увек изазивало велику забринутост у ЕУ и САД", упозорио је Сервер.

Сматра и да Шешељ, за кога каже да је комична личност, неће бити тако снажан у парламенту.

"Већу забринутост може изазвати успон неке друге странке на крајњој десници, која може експлоатисати проблеме са мигрантима и друга питања, као што се десило у многим европским земљама. Заправо, вредно је пажње да се то није десило и у Србији", рекао је амерички експерт.

На питање како ће се победа Вучића одразити на регион, нарочито на односе на Хрватском, Сервер је указао да Србија "нема избора и да ће морати на неки начин да задовољи Загреб ако жели да настави преговоре са ЕУ".

Кад је реч о проблемима у БиХ, каже да су они пре свега узроковани унутрашњим политичким поделама, а мање због мешања Србије.

Што се тиче Косова, сматра да ће Србија морати да донесе неке тешке одлуке и да њен улазак у ЕУ није могућ све док је нерешено и једно озбиљније питање.

Упитан да ли мисли да ће Србија и формално морати да призна Косово као независну, Сервер је одговорио позитивно.

"Да, неколико чланица ЕУ једноставно неће ратификовати уговор о приступању Србије без формалног признања Косова и размене амбасадора", нагласио је Сервер.

Рекао је и да је једино стварно питање када ће се то десити и примећује да је Београд склон да то одлаже све до краја процеса, односно до приступања ЕУ.

"Било би боље да то уради раније, јер би допринело стабилизацији региона", истакао је Сервер, додајући да би, из перспективе политичара у Србији, морала да постоји велика награда, односно добитак на крају тог процеса заузврат, али оцењује да ће то бити теже што се буде више одуговлачило.

Упитан какав утисак има о Вучићу као политичару, пошто му је прошле године био домаћин на Универзитету Џон Хопкинс, Сервер је рекао да је био импресиониран његовом отвореношћу и директношћу, те да мисли да је Вучић оставио позитиван утисак у Вашингтону.

"Надам се да је извукао поуке и да ће и у Србији наступати као што је то учинио током боравка на Универзитету Џон Хопкинс", закључио је Сервер.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи