Вучић: Стабилност је кључна реч за Србију

Премијер Александар Вучић најавио је већа улагања у наменску индустрију, јер се тиме, како је истакао, подиже економија, али и јасно ставља до знања свима да је "Србија тврд орах и да нико неће моћи да је комада".

"Имаћемо много снажнију војску него данас. Не да бисмо било кога нападали, већ да бисмо могли да сачувамо своју земљу, развијамо индустрију и економију своје земље", рекао је Александар Вучић после полагања камена темељца за фабрику муниције у Узићима.

Вучић је истакао да се отварањем фабрике повећава и борбена готовост Војске Србије.

Говорећи о планираним већим улагањима у ову област, Вучић је казао да ћемо за четири године успети да повећавамо такву врсту способности Војске за неких 50 до 60 одсто.

Вучић је најавио да ће руски хеликоптери стићи за месец дана, а да су после тога планиране набавке других летелица.

Он је у Узићима, у општини Пожега, поставио камен темељац за фабрику стрељачке муниције, укупне инвестиционе вредности од близу 90 милиона евра, која ће у првој фази запошљавати 350 радника.

Премијер је у обраћању истакао да је за Србију кључна реч – стабилност, те да нема бојазни за нашšу земљу само ако успемо да сачувамо стабилност.

"Зато ћу се супротставити сваком покушšају дестабилизације", поручио је Вучић у изјави новинарима.

Он је рекао да ће Србија вишšе улагати у војску, да војска буде много снаžжнија, али не зато да бисмо некога нападали, већ да бисмо сачували земљу и у стабилним околностима развијали индустрију и економију уопште.

Према његовим речима, муниција од 12,7 милиметара веома је траžжена у свету и да, када бисмо имали три фабрике, сву муницију бисмо успели да продамо.

Вучић је истакао да је изградња фабрике муниције у Узићима важна за пожешко-ариљски крај, јер се после дуго времена отвара велика фабрика у којој ће бити запослено 450 људи.

Он је казао да ће у првој фази бити запослено 300 до 350 особа, а када крене производња муниције калибра 12,7 – даљих стотинак.

Такође је истакао да то није крај инвестицијама у тај крај, већ да се планира довођење даљих улагача.

"То није крај, осим улагања у воћарство и повртарство желимо да донесемо још инвестиција у пожешко-ариљски крај и верујемо да ћемо у томе и успети", рекао је Вучић.

Што се фабрике муниције у Узићима тиче, Вучић је објаснио да је првобитно размишљано о томе да се у сарадњи са Босном производи муниција, али да се после дошло до закључка да је боље да се гради у Србији.

Пре краја године, према његовим речима, у тој фабрици почеће да се производи муниција калибра 7,62 милиметра, до маја идуће године меци калибра 9 милиметара, а 2018. производиће се муниција 12,7 милиметара.

Србија је срећна што муницију коју производи не троши, поручио је премијер и додао да ће се супротставити сваком покушају дестабилизације, јер нам је за напредак и развој потребна стабилност и мир у коме ће се завршити и започети ауто-пут до Чачка и даље, до Пожеге. 

Вучић је истакао да за муницијом 12,7 милиметара постоји огромна потражња.

"Неки воле да троше ту муницију, нама је жао због тога, али радносни смо што је ми не трошимо", поручио је премијер.

И завршетак ауто-пута до Чачка, па од Чачка до Пожеге, могућ је само у миру и када смо потпуно стабилни, додао је.

Обраћајући се радницима, Вучић је рекао да му је драго што су плате редовне, иако не велике, као и да ће радити на томе да буду веће.

"Добиће функционери задатак да себи мало смање, а вама повећају. То ће морати да буде тако бар где ми контролишемо", истакао је Вучић.

Вучић је подсетио да пожешки крај има традицију у производњи муниције, те навео да наменска индустрија Србије у овом тренутку има уговоре за реализацију у вредности од 530 милиона долара.

Он је казао да жели да људи у Пожеги осете да држава брине о њима једнако као о грађанима у свим другим градовима у Србији.

"Погледајте како данас изгледа Велика Плана. Истопим се цео када ми донесу слике и видим колико 'лазара' је поређано. То показује колико су вредни наши радници и производи", закључио је Вучић.

Премијера су у Узићима дочекали радници који су ангажовани на почетним радовима, као и мештани. Инвеститор нове фабрике је фирма "Борбени сложени системи" д. о. о., која је део система "Југоимпорт СДПР", а радове изводи ПМЦ "Инжењеринг".

Фабрика ће производити муницију малог калибра од 5,56 мм, 7,62 мм и 9 мм, са годишњим капацитетом производње од 140 милиона комада.

Планирано је да прва и друга фаза изградње фабрике буду завршене до јула 2017, када ће се запослити 350 радника.

За пожешку општину која је последњих година остала без 2.000 радних места, почетак стабилизације означава управо ова фабрика. Зато и не чуди што се за само пет дана за посао у њој пријавило већ 400 кандидата.

Након треће фазе изградње фабрике, чије се окончање планира за 2020. годину, у њој ће бити запослено још 100 радника.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи