Скуп "Сенка тероризма над Европом"

Свет и данас, као и пре 75 година, треба да се уједини у борби против тероризма, стварањем глобалне коалиције, при чему кључну улогу треба да имају Европа, Русија и САД, рекао је председник Српске народне партије Ненад Поповић.

Говорећи на округлом столу "Сенка тероризма над Европом", Поповић је оценио да се Русија већ поставила као лидер у борби против тероризма и Исламске државе, али да не може сама и да јој је потребна помоћ и Европе која је, како каже, озбиљност ситуације схватила тек после терористичких напада на Париз и Брисел.

"Данас имамо и проблем са мигрантима, а Европска унија није нашла решење, и нема унифицирано мишљење како се борити с тим проблемом. А неконтролисани прилив миграната на европски континент представља безбедносну претњу целој Европи", сматра Поповић.

Он каже и да је бомбардовање Београда 6. априла 1941. године био терористички напад фашистичке Немачке, као што је то било и НАТО бомбардовање СР Југославије 1999. године.

"НАТО би као безбедносна структура требало више да се бави савременим тероризмом, него тиме што шири своје позиције на границе Русије", закључио је Поповић.

Констатујући да су Србија, Русија и Европа сада у сличној ситуацији као пре 75 година, председник Спољнополитичког одбора Савета Федерације Русије Константион Косачов се пита да ли смо сада у стању да се поново ујединимо и победимо тероризам.

"Тероризам није апстракција коју можемо да посматрамо из даљине на Блиском Истоку. Међународни тероризам је освојио комуникационе ресурсе и шири идеју радикалног исламизма", указао је Косачов.

Сматра да су то, између осталог, последице различитог тумачења завршетка Хладног рата.

"Хладни рат није био наш пораз, већ заједницки договор о стварању новог света с нераздељивом безбедношћу за све. Наши опоненти су мислили да су победили и да не треба ништа да мењају, а последњих 25 година покушава да се успостави једнополарно уређење", објаснио је Косачов и додао да се том уређењу противила Русија.

Према мишљењу Косачова, да није дошло до прекида у сарадњи Русије и НАТО по питању безбедности, терористички акт у Бриселу је могао бити спречен.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи