Мишчевић: Важан дијалог са цивилним друштвом

Мерило нашег успеха у процесу придруживања ЕУ ће бити спровођење свих наших обавеза, а не број усвојених законских и подзаконских аката, оценила је шефица Преговарачког тима са ЕУ, Тања Мишћевић.

Тања Мишћевић је на округом столу о социјалном дијалогу рекла да ће бити важно како је заиста остварено оно што је предвиђено, па и погледу акционог плана за поглавље 19 (социјална политика и запошљавање).

"Према оцени ЕК током скрининга ово није област којом се можемо похвалити, социјални дијалог није на најбољи начин нити схваћен нити искоришћен у Србији. Што пре будемо у Србији свесни тога онда можемо да радимо, добро је да постоји разумевање министарства рада", рекла је Мишчевић.

Она је подсетила да је поента самог преговарачког процеса, како исправити ситуације које су проблематичне, не само у контексту европских интеграција већ уопште, као и побољшање стање у земљи у најразличитијим областима.

Преговори не постоје само ради себе већ су поред крајњег резултата, улазак у ЕУ, битни и због достизања стандарда, оценила је она.

Она је истакла важност дијалога са цивилним друштвом у ширем смислу, академске заједнице, НВО, синдиката, послодавцаких асоцијација, привредне коморе.

"Ми наше активности у преговарачком процесу не можемо да представимо Бриселу ако их најпре са вама не исконсултујемо. То је значајна и важна улога коју цивилно друштво добија у преговарачком процесу, не због потврђивања Бриселу већ због ставова иницијатива и решења", рекла је Мишчевић.

Државни секретар министарства за рад, запошјлавање, борачка и социјална питања, Ненад Иванишевић сматра да се на социјалном дијалогу треба инсистирати.

"Оцена стања не зависи само од државе, питају се и социјални патрнери, питају се и друге органзиације. Оцена Министарства рада је да је социјални дијалог на вишем нивоу него што је био пре годину и по дана", рекао је Иванишевић.

Он је навео да се припрема преговарачка позиција за Поглавље 2 (слобода кретања радника) изразивши очекивање да ће она бити спремна у априлу, а када је реч о Поглављу 19, ту се ради Акциони план.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи