Љајић: Пружамо се онолико колико нам је јорган дугачак

Потпредседник Владе Расим Љајић изјавио је да ако Србија хоће да опорави своју економију, свима мора да буде јасно да је модел према коме трошимо више него што зарађујемо, пропао не само код нас већ у читавом свету.

"Другим речима, морамо се навићи да се пружамо онолико колико нам је јорган дугачак", рекао је Љајић у изјави Танјугу поводом доношења одлуке о повећању плата и пензија.

Љајић је рекао да је садашње повећање, ма колико било, засновано на чистим економским параметрима, који ни на који начин неће угрозити економску и финансијску стабилност земље, већ ће и на кратак рок створити претпоставке за бржи економски опоравак.

"Политички и може да се разуме да неко критикује владу због било каквог потеза, па и овог последњег, који се односи на повећање плата и пензија, наводећи да се ради о малом повећању. Али, сви критичари би требало да знају да су овде економске чињенице важније од политичих калкулација", рекао је он.

Љајић је указао да се сви сећамо повећања пензија из 2008. године које је износило 10 посто, кад су њихови корисници формално требали да буду срећни због тога, али је већ те исте године инфлација појела повећање, па су пензионери у џепу имали реално мање новца него пре повишице.

На путу до већих плата и пензија нема пречица, већ се до њих долази само преко јаке економије, која, како је навео, подразумева финансијску консолидацију, раст производње, повећање извоза и отварање нових радних места.

"Не видим да таквој политици има било какве алтернативе, ако за алтернативу не рачунамо демагогију и популизам, који представљају и најкраћи пут у пропаст", истакао је Љајић који је и министар трговине и телекомуникација.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи