Читај ми!

Грасо: Улазак Србије у ЕУ апсолутни приоритет Италије

Улазак Србије у ЕУ за Италију је апсолутни приоритет који ће и даље подржавати, поручио је председник Сената Италије Пјетро Грасо, наводећи да би до краја године требало да буду отворена преговарачка поглавља 35 и 32, а следеће године и 23 и 24.

После састанка са председницом Скупштине Србије Мајом Гојковић, Грасо је навео да је у посети Београду у важном тренутку – када је објављен извештај о напретку Србије ка ЕУ, а који је позитиван у смислу свих напредака које је Србија успела да уради.

"Италијански сенат се већ изразио и донео декрет у коме је тражио да се брже крене у отварање првих преговарачких поглавља са Србијом. До краја ове године би требало да се остворе поглавља 35 и 32, а наредне године 23 и 24, која се тичу слободе изражавања, правосуђа и осталог", рекао је Грасо на заједничкој конференцији за новинаре са председницом српског парламента.

Грасо је поручио и да је Италија задовољна процесом реформи које је предузела Србија, а у циљу учлањења у ЕУ.

Навео је и да је са Мајом Гојковић разговарао и о миграцијама, наводећи да Италија веома цени оно што Србија ради на том плану.

"Италија је у Европи портпарол идеје да све земље у ЕУ подједнако поделе одговорност у вези са мигрантима. Веома ценимо посао који је предузела Србија, она се понаша као да је већ део ЕУ", истакао је Грасо.

Рекао је и да је Србија успешна у борби против организованог криминала, као и да су односи две земље и у тој области добри, као што су били и раније када је обављао функције у тој области и учествовао у заједничким истрагама са надлежним органима Србије.

Додао је да заједнички пут Италије и Србије треба да се одвија у два правца – политички и тиче се интеграција Србије у ЕУ, а други економија и привреда.

Италија је, оценила је Маја Гојковић, један од најзначајнијих партнера Србије како на политичком, тако и на економском плану.

На састанку је детаљно анализиран извештај ЕК о напретку Србије, рекла је она и захвалила се Грасу на подршци Италијанског сената.

"Хвала Италији што нас подржава у бржем отварању првих преговарачких поглавља, која треба да се отворе крајем године, али и на подршци да се важна поглавља 23 и 24 отворе на почетку следеће године", казала је Гојковићева, додајући да Србија очекује помоћ у отварањима важних поглавља и области да би постала држава чланица ЕУ са уређеним системом.

Гојковићева је рекла да је са италијанским колегом разговарала о мигрантској кризи, будући да се обе земље суочавају са великим приливом миграната, економским односима, као и о сарадњи у области борбе против организованог криминала и корупције, где су Србији веома значајна искуства Италије.

"Италија је држава која је узор Србији у тој области", казала је Гојковићева, додајући да односи два парламента дају допринос јачању укупних билатералних односа две земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи