Вучић: Од Европе тражимо да поштује Србију

Премијер Србије Александар Вучић рекао је у интервјуу за "Спутњик" да би у извештају Европске комисије Србија за спољну политику добила петицу, а не тројку, да није њеног односа са Русијом. Понавља да док је он на тој позицији, Србија неће уводити санкције Руској Федерацији.

Премијер Александар Вучић каже да Влада Републике Србије неће уводити санкције Русији док је он на тој позицији. 

"Док сам ја на њеном челу, а никада не знате, можда сутра већ нећу бити, неће уводити санкције Руској Федерацији", истиче српски премијер у интервјуу за Спутњик.

Каже да ће Влада Србије имати веома добре односе са председником и Владом Руске Федерације и да ће такве односе развијати и убудуће.

"„Ми смо захвални Руској Федерацији на подршци коју нам пружа", додао је премијер, који је говорио и о борби коју је Србија водила да самопроглашено Косово не уђе у Унеско и ћутању Брисела на неспремност Приштине да спроведе договор о формирању Заједнице српских општина.

Истовремено, Вучић истиче да је његов став као председника Владе Србије да Србија јесте на европском путу, али од Европе тражи само да поштује Србију.

"Плашим се да нам се понекад догоди да то поштовање у правом смислу речи не добијамо. Надам се да ћемо га имати више у будућности", каже Вучић.

На констатацију новинара да је Србија успела да одложи решавање пријема Косова у Унеско како би се одлука донела у Бриселу, а да тамо седе исти они који су гласали за албанску иницијативу, Вучић одговара:

"Не идемо у Брисел. Ми смо нудили да се решава у Бриселу, јер смо тамо о свему разговарали."

Премијер подсећа да је пет пута пред високом представницом ЕУ Федериком Могерини, косовским званичницима Хашимом Тачијем и Исом Мустафом недвосмислено позвао да се то питање решева у Бриселу и да му је пет пута одговарано да им не пада на памет да о Унеску разговарају у Бриселу, зато што су били сигурни да та њихова иницијатива пролази.

"Њихова тактика је била 'ми ћемо све гурати против Србије и све што не зависи од Србије, а оно где нам је Србија неопходна, ту ћемо водити преговоре да натерамо Србију да направи компромис'. То у ствари нису компромиси, него Србија мора да даје концесије и прави уступке. Тражили смо да причамо о свему, али не, нису хтели. Пошто су хтели да се о Унеску не разговара, о Унеску се у Бриселу не разговара", поручује Вучић.

Упитан да ли ће Србија сада на неки начин да врати цео проблем Косова у УН, Вучић каже да ће то тешко моћи да се уради. 

"Важно је да смо привржени дијалогу у Бриселу, али Уједињене нације су важан сегмент и веома важно место где се о много чему одлучује", истиче премијер.

"Београд жели да учествује у дијалогу"

Премијер Вучић је скренуо пажњу и на то да у јавности у Србији постоји једна врста забуне, јер људи нису пажљиво прочитали Бриселски споразум.

"Многи су измишљали по новинама како смо дужни да их подржимо у уласку у сваку организацију, а то уопште није тачно. То је био један од разлога зашто ја нисам желео да прихватимо првобитни предлог Бриселског споразума у којем је писало да ми треба да их подржимо у уласку у Уједињене нације. Сви остали министри, осим Вулина и мене, били су за то да се то прихвати – и Дачић и Сузана Грубјешић и сви остали који су тада тамо били. Ја сам рекао да то не долази у обзир", објашњава српски премијер.

Онда су, како каже, дошли притисци, а Вучић је рекао да Београд то упркос свему неће прихватити.

"Онда су они то променили, па је речено да их нећемо ометати на путу европских интеграција. А о европским интеграцијама не одлучујемо ми, одлучује Брисел. Брисел их је наградио Споразумом о стабилизацији и придруживању, Брисел ће их наградити визном либерализацијом, а они су одустали од онога што су потписали, што је за мене запрепашћујуће… и то што се догодило, нико није коментарисао", додаје премијер.

Вучић понавља да Београд жели да учествује у дијалогу.

"Али како да разговарате када вам се појави Улрике Луначек, која каже да то треба да се промени. Како да се промени оно што смо потписали у Бриселу?", пита се премијер. 

Премијер каже да ако је тако, онда то више нема никаквог смисла и да не разуме о чему је ту реч.

"Ја просто не желим да верујем да је могуће да такве идеје код било кога у Европи још постоје", каже премијер.

На питање да ли ће Србија бити натерана да избаци преамбулу из Устава да је Косово неодвојиви део Србије и где је црвена линија коју неће прећи, премијер каже да Србија неће ни експлицитно ни имплицитно да призна независност Косова.

"То је већ постала помало досадна реченица коју стално понављам, али видели сте начин на који смо се борили за Унеско, видели сте начин на који смо се борили за Заједницу српских општина. Сетите се да смо некада критиковали Дејтонски споразум, а на крају смо дошли у ситуацију да се држимо и хватамо за Дејтонски споразум. Тако се сада хватамо и држимо за Бриселски споразум, који, као што видите, неки други неће да спроводе у дело", објашњава Вучић.

Према његовим речима, то показује да Београд упркос разумљивим уступцима ипак није тако лоше преговарао и да је нашао начин да заштити свој народ и да уради оно што може, а да ту границу која говори о експлицитном или имплицитном признавању независности ниједног секунда не пређе.

Упитан да ли ће преамбула бити избачена из Устава, Вучић каже да разговори о промени Устава још нису ни почели.

 "Ја не бих да говорим шта све може да се деси, не зато што нешто унапред прејудицирам, уопште то не радим, али нисмо ни донели одлуку да мењамо Устав, нисмо ни отворили ту тему, а да онда говорим какве ће снаге да буду и шта би било кад би било поприлично је бесмислено", сматра Вучић.

Говорећи о односима Србије са БиХ и РС, премијер додаје о да Србија има обавезе по Дејтонском споразуму према РС.

"Србија има специјалне паралелне везе са РС. Србија у складу са тим законом о специјалним паралелним везама је могла да помогне Сребреници, која се налази на територији РС и БиХ. Србија жели стабилност у РС. Србија, у складу са својим могућностима, брине и наш посао је да се политички не мешамо, а кад год је потребно, да помогнемо РС, не дирајући и не рушећи босанскохерцеговачку државу, јер ми то, као што знате, никада нисмо радили", истиче премијер Србије. 

Подсећа да је то рекао и званичницима БиХ.

"Ми вама гарантујемо територијални интегритет и суверенитет БиХ, али вас молимо да не дирате у РС, јер ако ми не сањамо снове о отцепљењу РС, вас молим да не сањате снове о укидању РС", поручује премијер Вучић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи