Читај ми!

Газета Блиц: Тачи крив за неуспех Косова у Унеску

Косовски министар спољних послова и заменик премијера Хашим Тачи сматра се главним кривцем за неуспех у покушају да Косово постане члан Унеска, посебно што су га на то упозориле и Сједињене Америчке Државе, објавила је приштинска "Газета Блиц".

Позивајући се на, како наводе, неименоване иностране изворе, лист пише да је Тачи заправо допринео неуспеху у покушају да што више користи извуче за себе.

Газета Блиц изештава, позивајући се на исте изворе, да је Тачи покушао по сваку цену, и без обзира на то што није добио сигнале из земаља пријатеља Косова, да што више ојача своје позиције у жељи да обезбеди положај будућег косовског председника.

"Иако није имао сигурне гласове, и без "дозволе" земаља које подржавају Косово, Тачи је донео одлуку да пријави Косово за чланство у Унеску.

САД и још неколико земаља препоручили су Тачију да није прави тренутак за то. Али, он се на те препоруке није освртао и зато је Косово претрпело пораз", рекао је неименовани извор и додао да Тачи није био фаворит Косова за вођење те акције.

"Америка је јасно рекла Тачију да не може да води тај процес на начин као у случају учлањења у ММФ и Светску банку."

Према том извору, САД и земље заштитнице Косова оклевале су јер су се управо оне пре неколико година противиле пријему једне земље која није чланица УН у Унеско, конкретно Палестине, а САД чак нису платиле чланарину тој организацији.

САД тако у Унеску, у случају Косова, нису имале ни право гласа, али су све оне ипак подржале Косово, али, како се показало, без успеха, пише лист.

После неуспеха учлањења Косова у Унеско, опозиција и један део цивилног друштва тражили су оставку Хашима Тачија, који је читав процес сматрао за огроман успех.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи