Гојковић: Подршка Словеније на европском путу

Председница Скупштине Србије Маја Гојковић рекла је у Љубљани да, након Извештаја ЕК који је потврдио напредак Србије, очекује отварање првих преговарачких поглавља до краја године, док су словеначки званичници потврдили подршку на европском путу. Гојковићeва је напоменула Србија не разматра постављење жичане ограде на граници како би спречила долазак миграната.

Гојковићeвa, која борави у једнодневној посети Словенији, разговарала је са председницима Државног збора и Државног савета Парламента Словеније Миланом Брглезом и Митјом Берваром и са председником Словеније Борутом Пахором.

На састанцима је, како је саопштио парламент, истакнуто да су односи две земље веома добри и интензивни, као и да Словенија подржава европске интеграције Србије.

Гојковић је указала да би отварање поглавља била и важна порука грађанима Србије да су изабрали добар пут и додала да очекује да осим поглавља 35 и 32, већ у првим месецима следеће године на ред дођу и поглавља 23 и 24.

Председница српског парламента захвалила је Словенији на подршци у процесу евроинтеграција.

Званичници Словеније су напоменули да је та земља увек подржавала Србију у процесима евроинтеграција, да ће са подршком наставити и оценили да су "зрели услови" за отварање поглавља.

Председник Словеније Борут Пахор је истакао да су билатерални односи Србије и Словеније одлични и да две земље стварају нову етапу у тим односима.

Пахор је навео и да се Србији одаје признање за конструктивну улогу коју има у региону, као и да ће Словенија дати подршку да процес интеграција иде напред.

Гојковићева је у разговору са председницима Државног збора и Државног савета нагласила да сусрети председника парламената доприносе унапређењу односа две земље, који су посебно динамични у последње две године.

Председници Народне скупштине Србије и Државног збора сагласили су се да је потребно те односе конкретизовати кроз чвршћу сарадњу радних тела посебно у области евроинтеграција, одбране и безбедности, пољоприреде, животне средине, као и путем сарадње парламентарних делегација на мултилатералном плану и у том контексту размотрили су и потписивање споразума о сарадњи.

"Србија не разматра постављање ограде на граници"  

Гојковићeва је напоменула Србија не разматра постављење жичане ограде на граници како би спречила долазак миграната.

Гојковићeва је на конференцији за новинаре сa Миланом Брглезом рекла да се Србија "слаже да свака држава, која је суочена с овим проблемом тражи своје путеве и да на најбољи начин заштити своје интересе", али да од ЕУ очекује да се "нађе заједничко решење" избегличку кризу.

На питање новинара да ли Србија размишља о постављању жичане ограде на својим границама, она је одлучно рекла не, наводећи да би "ти људи и даље тражили своје путеве ка Западној Европи."

Словенија је јуче најавила да почиње постављање бодљикаве жице на граници са Хрватском како би се мигранти преусмерили са зелене границе на граничне прелазе.

Питање мигрантске кризе и балканске руте била је једна од главних тема разговора председника скуптшина Србије и Словеније, а Гојковић је рекла да је до сада 370.000 људи прошло кроз Србију, која очекује "још већи талас ових дана."

Гојковићева је рекла да се сви баве последицама, али да ће највећи изазов Европе бити да се реше узроци те катастрофе.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи