"Одустајање од ЗСО лоше би утицало на повратак Срба"

Министар за повратак и заједнице у косовској влади Далибор Јевтић рекао је да је суспендовање споразума о Заједници српских општина од стране Уставног суда Косова, покушај Албанаца да одложе његову имплементацју. Уверен је да би то лоше утицало на повратак Срба.

Далибор Јевтић је у изјави за агенцију Танјуг подсетио да је гарант спровођења бриселских договора међународна заједница од које очекује да реагује, док у дијалогу, каже, очекује да се подразумева да две стране испоштују и спроведу оно што је договорено.

"Овде се ради пре свега о поверењу које покушавамо да изградимо уназад неколико година. Оно што је договорено треба да буде и спроведено и чини ми се да се овде пре свега ради о одлагању примене споразума о формирању Заједнице српских општина, најважнијег споразума када је у питању српски народ на Косову", рекао је Јевтић.

Додаје да ЗСО види и као шансу да се питање повратка расељених лица решава на другачији начин.

"Када говоримо о повратку расељених највећа одговорност лежи на припадницима већинског албанског народа, а када то кажем говорим из искуства које имам. У неколико наврата покушали смо повратак расељених Срба у село Мушотиште у општини Сува Река, међутим нисмо успели јер већинска заједница у овом месту није спремна да подржи повратак", рекао је Јевтић.

Све то, додао је, говори да повратак не може да буде масовнији зато што већинска албанска заједница није спремна да процес повратка подржи на искрен начин.

"Чињеница је да ће и у будуће, ако не дође до имплементације споразума, не само о ЗСО већ свега онога што треба да релаксира односе између Срба и Албанаца на Косову, то утицати и на повратак, што забрињава", наводи Јевтић.

Упитан како процењује има ли косовска влада снаге да се одупре притисцима опозиције која тражи одустајање од бриселских споразума, Јевтић каже да су у разговору са представницима владе истакли да питање ЗСО није питање дијалога Београда и Приштине, већ да је то питање снаге две водеће албанске политичке странке на Косову.

У том смислу, закључио је, косовска влада не треба ни на који начин да даје уступке опозицији која ће се увек борити да обори владу, јер сваки уступак опозицији суштински је повлачење пред оним што јесте боља будућност свих који живе на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи