Читај ми!

Унеско тресе Косово, опозиција тражи прекид бриселских преговора

Косовска опозиција затражила је од владе да одмах прекине преговоре у Бриселу и обустави спровођење до сада постигнутих договора, користећи неуспех Косова у Унеску као нови разлог за понављање старих захтева. Влада без коментара, западне дипломате сматрају да је став опозиције бесмислен.

Опозициони лидери, Рамуш Харадинај, Висар Имери и Фатмир Љимај неуспех у Паризу образложили су неубедљивим лобирањем косовског министарства спољних послова и агресивном кампањом Београда, тражећи, истовремено, да се прекину преговори са Београдом и обустави спровођење договора постигнутих у Бриселу.

"Захтевамо да се прекину преговори и не спроводе бриселски договори", рекао је лидер Алијансе за будућност Косова Рамуш Харадинај, један од предводника агресивног бојкота парламента, који већ месецима потреса косовску политичку сцену.

Власти у Приштини не обазиру се претерано на примедбе опозиције у вези са исходом гласања у Унеску, па нема назнака да ће било ко од званичника поднети оставку због неуспеха у Паризу, укључујући министра спољних послова Хашима Тачија.

Западне дипломате у Пришини, од којих у највећој мери и зависе политичка кретања на Косову, сматрају да су захтеви опозиције за прекидом преговора са Београдом "бесмислени", упозоравајући опозицију да спровођење договора постигнутих под патронатом ЕУ "неизбежно".

Истовремено, представницима власти и опозиције јасно је стављено до знања да Косово нема простора за ванредне изборе.

Опозиција већ месецима, махом сузавцем, спречава регуларно одржавање седница парламента, најављујући да ће, уколико преговори са Београдом не буду прекинути, покренути масовне демонстрације.

На сваком од неколико претходних протеста окупило се, међутим, свега неколико стотина присталица опозиције.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи