Посланици о помоћи за просветаре

Једнократна помоћ просветним радницима од 6.000 динара јесте мала, али је у складу са тренутним могућностима републичког буџета, поручили су посланици владајуће већине, док опозиција има став да је тај износ увредљив за просветне раднике.

Посланик СНС-а Владимир Ђукановић је уочи почетка скупштинске расправе о допунама Закона о буџету за 2015. годину, којима је предвиђена исплата 6.000 динара једнократне помоћи за запослене у основном и средњем образовању и у ученичком стандарду, поручио да је то почетак.

"Ово је почетак, и сам премијер Александар Вучић је рекао да ћемо највише улагати у образовање. Та сума јесте мала, ако мене питате за просветне раднике је мало и 60.000 динара, али је ово у складу са могућностима", рекао је Ђукановић у парламенту.

Додао је да је то почетак обнове образовног система и истакао да се нада да ће се у будућности много више средстава улагати у образовање.

И социјалиста Ђорђе Милићевић наводи да је 6.000 динара једнократне помоћи један вид трентуне подршке просветним радницима.

"Верујемо и убеђени смо да ћемо на основу позитивних показатеља у буџету ово питање у будућем периоду моћи да решимо на квалитетнији начин", рекао је Милићевић, и додао да Влада Србије показује спремност да помогне и подржи просветне раднике.

Неодговорно је, како каже, рећи да влада ништа не чини по том питању и да је ово маркетиншки потез.

То је, према његовим речима, одговоран предлог који је у складу са економским могућностима земље.

Демократе, са друге стране, сматрају да је та сума увредљива за просветне раднике, са чиме се сложио и Јанко Веселиновић из Покрета за преокрет.

Посланица ДС-а Александра Јерков каже да је чак непознаница и колико ће просветних радника добити ту "бедну" помоћ.

"На питање због чега је помоћ само 6.000 динара и где се дала она просечна плата као помоћ коју је влада обећавала у време штрајка, дат нам је одговор да је помоћ од 6.000 динара у складу са могућностима буџета и стањем у јавним финансијама", рекла је Јерков, која је упитала како то да су нам јавне финансије као апотека а не можемо да издвојимо више од 6.000 динара за просветаре.

Веселиновић сматра да је помоћ од 6.000 динара недопустиво мала.

"Овај предлог измене закона о буџету показује две ствари, једна је да ова влада нема никакву стратегију по најважнијим економским питањима и да води ад хок политику. Друга чињеница јесте да је овај акт увредљив и за просветне раднике, али и за родитеље чија се деца образују у овавком систему школства", рекао је Веселиновић.

Најавио је да ће амандманом тражити да се просветним радницима и свима осталима којима су плате одузете ретроактивно врате осим члановима владе, засполеним у агенцијама и јавним предузећима који послују са губитком.

СДС ће расправу о том законском предлогу, према најави шефа посланика те странке Марка Ђуришића, искористити да укаже шта је лоше у економској политици Владе Србије и какви су ефекти мера фискалне консолидације.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи