Европска комисија: Косово напредовало, али је још на почетку пута

Европска комисија закључила је у објављеном годишњем извештају да је Косово постигло напредак и да је Споразум о стабилизацији и придруживању прекретница на путу ка његовој европској будућности, али и оценила да је у примени европских стандарда у већини области Косово тек на почетку пута.

У делу који се односи на политичке критеријуме, Комисија наводи да је Косово испунило два важна обећања, пошто је скупштина усвојила уставне амандмане којима се омогућава оснивање Специјалног суда и потврдило приврженост нормализацији односа са Србијом, постизањем споразума о енергетици, телекомуникацијама, мосту у Митровици и Заједници/Асоцијацији српских општина.

Додаје се, међутим, да опозиција насилном опструкцијом скупштинских заседања негативно утиче на рад скупштине и да то мора бити хитно решено.

У извештају који је део данас представљеног Пакета проширења за Западни Балкан и Турску, наводи се такође да на Косову "многе независне институције и регулаторна тела нису оперативни" и да влада и скупштина тим институцијама "морају хитно да обезбеде услове" да извршавају своје обавезе и дужности.

Оцењује се да се влада усредсредила на реформу јавне управе и остварила одређени напредак у правном и стратешком оквиру, али да се мора побољшати одговорност и ефикасност.

У извештају је оцењено и да је правосуђе подложно политичком уплитању, а посебно се указује и на нужност унапређења борбе против корупције и организованог криминала, важност примене закона о поштовању људских права и проблем утицаја политике на медијски јавни сервис.

Косово, како се додаје, наставља да јача учешће у регионалној и мултилатералној сарадњи.

Питање статуса захтева и приступ стрпљиве прагматичности, а приврженост дијалогу са Србијом и даље је приоритет, навела је Европска комисија. Када је реч о економским критеријумима, у извештају се наводи да веома низак ниво учешћа радне снаге и висока незапосленост отежавају економски развој и да Косово треба да настави да спроводи први програм економске реформе.

Додаје се да је пад економског раста последица политичке неизвесности и смањења јавне потрошње, док је константни трговински дефицит одраз слабе производне базе и недостатка међунардоне конкурентности.

Неефикасан јавни сектор и ад хок фискална политика представљају велики фискални ризик и за јачање конкурентности неопходна су даља улагања у људски капитал и физичку инфраструктуру, док политичко уплитање у економију мора да се смањи, истакла је Европска комисија.

У делу извештаја о европским стандардима констатује се да је Косово у почетној фази придруживања у већини области и да је известан напредак остварен у јавним набавкама, али да треба да ојача капацитете у управи за јавне набавке.

Када је реч о финансијској контроли, остварен је напредак, али су нужно значајни напори да се обезбеди здрава јавна финансијска контрола јавне управе и државних предузећа.

У другим областима приближавања институције Косова су показале способност да раде на политичим приоритетима, посебно када је реч о припремана за примену Споразума о стабилизацији и придруживању.

Омогућено је слободно кретање капитала, централна банка има довољне капацитете, али није остварен напредак у области конкуренције, развој пољопривреде омета ниска продуктивност, а општи недостатак интересовања за животну средину негативно утиче на здравље становника и квалитет живота на Косову, наводи се у данас објављеном извештају о напретку Косова ка ЕУ.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи