Вучић: Србија учи да не губи

Премијер Александар Вучић је на конференцији за медије у Влади Србије рекао да Србију нико не може да гази и унизи. Србија полако али сигурно учи да не губи, додаје Вучић. Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да су данас правда и принципи били јачи од притисака и кампања којима су се служили они који су на мала врата хтели да Косово убаце у Унеско.

Премијер Вучић је подсетио да стара изрека каже да је бахатост највећи непријатељ победе, додавши да не жели да ликује, нити жели да се грађани Србије сада праве важни.

"Кажемо две ствари: Србија није поражена, а друга ствар је да то више и није велика новост. Србија полако али сигурно учи, у најмању руку, да не губи", истиче Вучић.

Како каже, резолуција о Сребреници, економска агресија Хрватске, Генерална скупштина Унеска и успешан крај поводом свих тих питања најбољи су доказ за то, нагласио је Вучић.

"Као народ и земља завршили смо са комплексима и почели да се боримо, да штитимо интересе и нисмо неко коме се намеће туђа воља. Поштујемо све, не бусамо се у прса, али не узмичемо ни пред ким", наглашава премијер.

"Ми стојимо усправно, не сагињемо главу, не губимо. И зато молим грађане Србије да се навикну на то. И када будемо губили, нећемо одступити од своје политике. Бићемо принципијелни, нећемо сукобе, хоћемо сарадњу и договоре", указује Вучић.

Како каже, држаћемо своју реч и испуњавати шта смо се договорили, али истовремено нећемо заборавити своје интересе.

"И кад кажемо 'не' биће јако, дубоко аргументовано. Наше 'не' је наук за много веће, који су хтели другачију одлуку на седници Скупштине Унеска", напомиње премијер.

Вучић поручује Приштини, после тешких речи њихових лидера и поред увреда, да Србија неће одговарати увредама.

"Мој одговор, као председника Владе, биће: ви радите свој посао, ми нећемо каменом да гађамо већ ћемо тражити дијалог и да разговорима решавамо проблеме. Желимо наставак дијалога, а да је било памети и ово питање би се решавало кроз дијалог у Бриселу. Србију нико не може да гази. Србију нико не може да унизи. Србија то не дозвољава", наглашава премијер.

Вучић поручује да је "један мали краткорочни посао завршен, али да предстоји још посла".

"Завршили смо један мали краткорочни посао, али не са неуспехом. А да нас очекује још много посла, и данас и сутра, у то сам уверен. Уверен сам да нема победа у политици, али важно је да не будете поражени. Праве победе ће доћи у економији", наводи Вучић.

Премијер изражава жаљење због одлуке Македоније и Црне Горе да подрже пријем Косова у Унеско, чиме су, како је рекао, показале да им је Приштина важнија од Србије.

"Хвала им на томе, то ћемо умети да поштујемо. Желимо најбоље односе са свима, али умећемо да меримо и поштујемо то што су урадили, што су показали да им је Приштина важнија од Србије", истакао је Вучић.

Додаје да је Грчка била уздржана, а посебно је захвалио Словачкој, која је издржала све притиске и гласала против, као и Пољској, која је признала Косово, али је била уздржана на Генералној конференцији.

Такође, како наводи, Мађарска је гласала за пријем Косова, а рекли су да ће бити уздржани.

Вучић каже да се нада да екстремистичким групама на Косову и Метохији, које се оглашавају по друштвеним мрежама, неће пасти на памет да предузимају кораке након одбијања Унеска да прими Косово у своје чланство.

"Надам се да неће да предузимају ништа. Надам се да им тако нешто неће падати на памет", напомиње премијер и додаје да српска страна има своје обавезе, зна шта су и то је све.

Дачић: Велика победа Србије 

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић каже да је ово велика победа Србије и да је сигуран да то осећа сваки припадник српског народа.

Дачић је парафразирао реченицу из стрипа Алан Форд: "Ко жели победити, не сме изгубити."

"Tуђе нећемо, али своје не дамо и баш зато нисмо ништа тражили од Косова. Ништа нисмо хтели да отмемо, само смо бранили своје светиње и наслеђе. Дијалог мора да остане начин за решавање спорних питања, показали смо да имамо пријатеље и утицај и желим да се захвалим свима који су били на страни Србије, правде и принципа", истакао је Дачић на конференцији за новинаре.

Каже да су данас правда и принципи били јачи од притисака и кампања, којима су се служили они који су на мала врата хтели да Косово убаце у Унеско.

"Беџеп Пацоли је данас био у ходнику Унеска и он нема везе са културном баштином на КиМ, али има везе са потплаћивањем оних широм света да гласају за Косово", напомиње министар.

Захваљује свима који су гласали против чланства Косова у Унеску.

"Није било лако одупрети се свим тим притисцима и захваљујем и онима који су нам показали да нису неки пријатељи, али и свима који су учествовали у борби која је трајала дан и ноћ", каже Дачић.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић оценио је да Косово, после одлуке да не буде примљено у Унеско, има мале шансе да добије подршку како би постало нестална чланица УН, за шта намерава да се кандидује.

"Нису прошли Унеско, где је низак цензус, а у Генералној скупштини УН се гласа другачије, рачунају се и гласови уздржаних и потребна је двотрећинска већина. Те снове треба да престану да сањају. Трајног решења нема без Србије", поручио је Дачић.

Додаје да је Влада Србије разговарала са представницима више од 90 држава инсистирајући да је Србија за дијалог и поштовање међународних принципа.

Каже да су поједине стране агенције пустиле унапред припремљене извешаје јер нису очекивале да Косово не буде примљено.

"Једна чланица ЕУ је обећала да ће гласати против, а јутрос су ми јавили да не могу да одоле притисцима. Ја сам послао поруку да ми је жао што због унапред изгубљене битке, јер ће Косово изгубити, губе пријатеља", рекао је министар.

Коментаришући наводе светских медија да је то победа Русије, Дачић је рекао да Србија поштује Русију и све своје пријатеље, те да је ово победа Србије.

"Показали смо да није све у моћи, снази, новцу. Ми смо резултате остварили без иједног динара, једино ћемо морати да платимо телефонске рачуне", рекао је Дачић.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи