Читај ми!

Тачи најављује нови покушај, опозиција тражи прекид преговора са Београдом

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи изјавио је да Косово није добило три гласа потребна да се учлани у Унеско и додао да ће се Косово поново пријавити за чланство у тој организацији. Опозиција тражи прекид преговора са Београдом.

"Већина земаља у свету је гласала за Косово. Нажалост, за три гласа нисмо добили потребну апсолутну већину... Пут Косова је незаустављив и ми ћемо поново аплицирати да постанемо чланица и других организација, укључујући и Унеско", навео је Тачи на свом Фејсбук профилу.

Министарство којим Тачи управља било је директно укључено у лобирање за пријем Косова у Унеско.

Косовски министар за европске интеграције Беким Чолаку изјавио је да је упркос непримању Косова у чланство Унеска, охрабрен подршком коју је Косово добило на Генералној конференцији.

"Штета је што није било довољног броја за чланство у Унеску, али смо охрабрени подршком коју смо добили. Подржале су нас 92 земље. Није време за тугу, већ да га искористимо као инспирацију за још већи рад. Да се вратимо још јачи", написао је Чолаку у реаговању на свом Фејсбук профилу.

Косовски премијер Иса Мустафа дубоко жали због одлуке Генералне конференције Унеска да Косово не буде примљено у ту организацију.

Мустафа оптужује Србију да је против Косова увек водила расистичку кампању, коју је посебно појачала током овог процеса јер јој је, како каже, сметала прозападна оријентација Приштине.

"То је посебно утицало на неке земље које имају исте интересе као и Србија. Али, то нас неће зауставити, јер смо одлучни да неуморно радимо на јачању државе Косово, како бисмо је афирмисали као успешан пројекат који служи интересима свих њених грађана и која доприноси миру, толеранцији и просперитету", нагласио је Мустафа.

Приштина, како је рекао, неће одустати од своје евроатлантске агенде и убедиће све, уверен је, да заслужује да постане део свих међународних организација.

Мустафа, који се налази у Вилњусу, најављује да ће Косово наставити да промовише међународну сарадњу преко образовања, науке и културе унапређивањем универзалног права на правду, владавину права и људских права, заједно са осталим основним принципима Уједињених нација.

То су, казао је, основни принципи за демократско друштво ка коме је оријентисано Косово потпуним друштвеним и културним консензусом.

"После потписивања ССП-а, Косово очекује да добије добре вести из Брисела у вези са либерализацијом визног режима", рекао је косовски премијер, пренели су медији у Приштини.

Косовска председница Атифете Јахјага је неулазак Косова у Унеско назвала изгубљеном шансом за унапређење, како је рекла, визије вредности и циљева којима тежи та агенција УН и промовисање тих вредности на Косову.

Јахјага је на свом Фејсбук профилу написала да је захвална "савезницима Косова широм света на изузетном ангажовању и помоћи у заједничкој борби".

"Ово ангажовање ће само имати одјека на нашу спремност за заштиту и очување културног наслеђа које је уједно и светска баштина", написала је косовска председница.

Јахјага је рекла и да је данас постало јасно да "Косово ужива непољуљану подршку слободног и демократског света и да је охрабрено тиме што су га подржале 92 земље".

Амерички амбасадор на Косову и Метохији Грег Делави разочаран је гласањем Генералне конференције Унеска, која је данас већином гласова одбила да прими Косово у чланство те специјализоване агенције УН.

"Данашње гласање у Унеску је разочаравајуће, али 92 добијена гласа показују да Косово има значајно место у међународној заједници", навео је амерички дипломата на свом Твитер налогу, пренео је портал Коха.нет.

Британски амбасадор на Косову Руари О Конел је рекао да је Лондон интензивно лобирао да Косово постане чан Унеска и сада дели разочарање са Приштином, због одлуке Генералне конференције Унеска да Косово не постане део те организације УН за образовање, науку и образовање.

"Интензивно смо лобирали за то што је то било исправно урадити. Веровали смо да ће чланство донети користи свакоме - на Косову и у региону. Косово треба да буде поносно због професионалне, достојанствене и храбре кампање. Са тим су се сложиле 92 земље. Косово би било - и биће, у будућности - драгоцен члан Унеска. Позитивне поруке ће одвести Косово тамо", написао је британски амбасадор на фејсбук страници.

Oпозиција тражи прекид преговора са Београдом 

Покрет "Самоопредељење", реагујући на исход гласања у Паризу, затражио је суспендовање споразума о формирање Заједнице српских општина и прекид преговора са Београдом, све док Србија не призна независност Косова.

Алијанса за будућност Косова, Рамуша Харадинаја, оптужила је Београд за жестоку кампању против чланства Косова у Унеску.

Алијанса за будућност Косова такође жали због исхода гласања. Ова опозициона странка истиче да Бриселски споразум и демаркација границе са Црном Гором, за Београд нису били довољни разлог да не предузме "окрутну кампању".

АБК сматра да не треба престати са настојањем да Косово постане члан Унеска.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи