Вучић: Спровели смо реформе против којих су били сви

Премијер Александар Вучић је указао да је влада успела да спроведе реформе против којих су били сви у Србији, чак и представници партије на чијем је челу.

Aлександар Вучић је рекао да Влада са Саветом страних инвеститора (ФИЦ) жели да формира радну групу која би на месечном нивоу анализирала резултате заједничког рада.

"Са 90 одсто онога што изговорите ми смо сагласни", рекао је премијер обраћајући се на представљању Беле књиге ФИЦ-а.

Како је рекао, Влада је до сада доста предлога већ имплементарала и изразио уверење да "ћемо моћи то још успешније да радимо уколико будемо под вашим притиском".

Премијер је рекао и да ће Министарство финансија морати много ревносније да одговара на примедбе које стижу од инвеститора, наводећи да "они некад нису у стању ни да одговоре органима управе", а камоли, како је рекао, потенцијалним улагачима.

Истакао је и да је циљ стварање још отвореније пореске администрације за примедбе инвеститора, али која ће истовремено моћи да се бори са сивом економијом.

Вучић је истакао да је влада успела да спроведе реформе против којих су били сви у Србији, чак и представници партије на чијем је челу.

"Поносан сам на чињеницу што сам лично имао храбрости да станем испред тих реформи, што је земља на одличном путу, што земља има троструко мањи дефицит од онога који је договорен са ММФ-ом", указао је премијер.

Подсетио је да је ова Влада први пут кренула у смањење незапослености и указао да ће раст БДП-а у овој години, после поплава и фискалне консолидације која је утицала на потрошњу, бити 0,9 одсто, а да би он био и 1,1 одсто БДП-а да се није догодила суша.

Премијер је рекао да ће следеће године Србија остварити привредни раст од два одсто, а 2017. већи од три одсто БДП-а.

"То говори о озбиљним резултатима Владе. Сигуран сам да тај убрзани прогрес више нико неће моћи да заустави", рекао је Вучић.

Премијер је најавио да влада мора да интензивније ради на побољшању живота и стандарда оних грађана који тешко живе.

"Мој план, оно што ћу лично да потпишем и са чим ћу у року од седам дана изаћи пред грађане, је да ће свака школа у Србији, сваки дом здравља и болница, бити реновирана, да ће сваки тоалет да буде уредан, окречен, да ће сваки цовек моћи да пошаље своје дете у школу и да зна да ће оно бити на чистом и уређеном месту", поручио је премијер.

"Пуна реформа образовног система"

Вучић је рекао да је промена образовног система једна од кључних ствари потребних за привлачење страних инвеститора и најавио пуну реформу у тој области јер нам је, како је рекао, систем лош.

Према његовим речима, оно што је постигнуто до сада резултат је снажних, "булдожерских" реформи које су предузимане уз огромну политичку енерегију, а не уз хиљаде сати техничког рада које је читава машинерија државна требало да направи.

"У наредним годинама ћемо дати све од себе да извршимо пуну реформу нашег система образовања за коју мислимо да је једна од кључних ствари и за привлачење иностраних и инвеститора уопште" рекао је премијер.

Како је рекао, није реч само о дуалном образовању и припремању људи за посао који их чека већ и стицању радних навика и развијању предузетничког духа.

Вучић је навео да није могуће да ћутимо и развијамо систем који после доприноси и корупцији, да се дипломе добијају за пола године или годину а не за четири године тешког рада, или за новац а не за посвећен рад и учење.

Како је рекао, онда није ни чудо што су нам резултати лоши.

"То су ствари са којима ћемо брутално да се обрачунамо и променићемо климу у Србији и направити то да знање буде одлучујуће, буде цењено, а без тога све реформе биће површинске и недовољне", поручио је Вучић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи