Јерков: Треба регулисати питање истополних заједница

Демократска странка је увек била привржена успостављању пуне равноправности и сматра да треба правно регулисати истополне заједнице, рекла је портпаролка ДС-а Александра Јерков.

"Свакако да ДС препознаје потребу да се регулишу и законски уреде односи у истополним заједницама", рекла је Јерков и додала да је јасно да те заједнице у Србији постоје било правног оквира или не.

Јерков је подсетила да је у време мандата ДС-а усвојен кровни закон против дискриминације којим се штите сва мањинска права.

"Мислим да се и грађани сећају колико је отпора било када је усвајан закон против дискриминације, кровни закон који штити сва мањинска права и права ЛГБТ особа", казала је Алесандра Јерков.

Организација "Сивил рајтс дифендерс"  саопштила је у уторак да је пресудом Европског суда за људска права у случају три геј пара из Италије, и Србија као држава чланица Савета Европе у обавези да правно регулише заједницу особа истог пола.

Европски суд је закључио да државе чланице Савета Европе регулишу заједнице живота особа истог пола, без обзира да ли ће то учинити у форми регистрованих партнерства, грађанске заједнице или у било ком другом облику који сматра прикладним.

"Устав Србије у члану 18. предвиђа да се људска и мањинска права непосредно примењују и тумаче сагласно важећим међународним стандардима људских и мањинских права, као и пракси међународних институција које надзиру њихово спровођење", додала је организација.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи