Вулин: Борићемо се каква год била одлука Унеска

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин изјавио је да би најбоље било када би Косово и Метохија апсолутно било у правном поретку Републике Србије, али пошто није таква ситуација, онда би најбоље решење било да Косово не буде примљено у Унеско.

"Најбоље би било да нема пријема, да уопште не разговарамо о овоме, да наше цркве и манастире штитимо ми. Најбоље би било да нема Резолуције 1244, да је Косово и Метохија апсолутно у правном поретку Републике Србије. Али пошто није, најбоље би било да нема ове одлуке, а друго најбоље решење је да се ова одлука одложи", рекао је Вулин одговарајући на питања новинара.

Вулин је подсетио да су председник Републике, премијер и читава Влада, као и целокупна српска дипломатија на све могуће начине настојали да пренесу међународној заједници истину о ономе шта се дешава на Косову и Метохији.

"Борићемо се каква год одлука да буде била", поручио је Вулин.

Генерална конференција Унеска на којој би требало да се гласа о захтеву Албаније да Косово постане члан те организације заказана је за сутра, 9. новембар.

"Ружићев чин личне мржње, СПС да се определи"

Вулин је рекао да је фотографисање потпредседника социјалиста Бранка Ружића са особом која је током фудбалске утакмице Србија - Албанија вређала премијера чин личне мржње и да СПС мора да се определи према том чину.

Вулин је, одговарајући на питања новинара, констатовао да, уколико неко јавно објави фотографију са човеком који се прославио вређајући председника владе и шефа владајуће коалиције, то треба и да објасни.

"Можете то да радите, али немојте да радите из удобне позиције потпредседника владајуће странке. Одете у опозицију, па онда радите и понашате се како мислите да треба, а да нисте ни у каквој вези са владајућом коалицијом", рекао је Вулин.

Он је поручио да "то није чак ни политика, већ лична мржња, а СПС би морао да се определи према човеку који шири управо личну мржњу".

Вулин је додао и да би, када би потпредседник Покрета социјалиста рекао или урадио нешто попут Ружића, то морао да објасни и напусти странку "или то уопште не би ни рекао".

На питање о међусобним увредама појединих чланова владе и називањем бедницима, Вулин је рекао да нема разлога за увреде и да унутар владе нема ничега што би се могло назвати сукобом тог типа.

"Влада успешно функционише. Нема никаквих сукоба. Сви се веома добро разумемо. Немојте у политици очекивати да се волимо, али очекујте да сарађујемо за добробит грађана", закључио је Вулин.

Приоритет улагање у социјалну заштиту

Улагање у социјалну заштиту је један од приоритета Владе Србије и у години која предстоји настојаће се да стандарди у свим центрима буду приближно исти, јер сви корисници заслужују подједнаку заштиту и третман, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин.

Вулин је, после обиласка Дома за старе у Пљешевичкој улици на Карабурми, истакао да је у реновирање грејног система у том дому држава уложила десет милиона динара, а дом 1,5 милиона динара и истакао да је циљ да тај стандард имају све институције и центри тог типа у држави без обзира где се налазе.

"У 2012. и 2013. Влада Србије је у обнављање објеката социјалне заштите уложила око 484 милиона динара, 2015. више од 684 милиона динара. Дакле, ми непрекидно повећавамо ниво улагања у социјалну заштиту, која је једна од приоритета Владе Србије и ово министарство ће се трудити да тако и остане", рекао је Вулин.

Он је додао да ће наредна година бити година уређења законске регулативе о социјалној заштити, али и година у којој би требало да се стандард свих социјалних установа подигне на приближно исти ниво.

Директорка Геронтолошког центра Београд Сузана Мишић изјавила је да је грејни систем у Дому за старе на Карабурми морао да буде реновиран, јер није био безбедан и мењан откако је дом изграђен 1953.

"Уз помоћ министарства, новца, труда и напора успели смо да заменимо читав систем грејања, да га учинимо квалитетним, конформним и безбедним. Такође смо се потрудили и да заштитимо животну средину, јер угаљ, који је коришћен као енергент за потребе грејања овог дома, је избачен и сада се користи пелат", објаснила је Сузана Мишић.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи