Приштина: Посета расељених Срба потврда толеранције

Косовска влада поздравила што је посета расељених Срба својим гробљима и црквама широм Косова протекла без икаквог инцидента, оцењујући да је то била "најреалнија потврда суживота и традиционалне толеранције" у јужној покрајини.

Како се наводи у саопштењу, Косово и његови грађани "усмерени су ка поштовању европских демократских вредности", због чега влада у Приштини сматра да би пријем Косова у Унеско био "значајан корак у јачању тих вредности", преноси Коха диторе.

Расељени Срби са Косова посетили су, на Митровске задушнице, гробље и цркву у Ђаковици, где је почетком ове године дошло до инцидента када су ту тај град на Бадњи дан стигли Срби који су одатле избегли 1999. године.

Избегли Срби су на задушнице обишли своје цркве, манастире и гробља у још неким косвоским општинама.

Влада Косова је у саопштењу навела и да високо уважава понашање косовских грађана и расељених Срба током тих посета и спремност градоначелника Ђаковице и високих локалних функционера Пећи, Дечана Суве Реке, Приштине, Митровице и осталих општина у којима су боравили српски ходочасници.

Влада у Пришини је, такође, честитала косовској полицији на показаном професионализму.

"Влада Косова оцењује да је ово била најреалнија потврда суживота и традиционалне толеранције који карактеришу грађане Косова свих ентитета и вера", каже се у том саопштењу.

Педесетак расељених Срба обишло је православно гробље у селу Пискоте, надомак Ђаковице, разочарани оним што су затекли - гробље је оскрнављено и зарасло па неки нису ни могли да пронађу гробове својих рођака и пријатеља.

Председник Српског националног форума Александар Ђикић, који је са својим суграђанима посетио гробље, рекао је Танјугу да је гробље зарасло у шуму, а надгробни споменици порушени и оскрнављени.

"Неки нису успели да дођу до гробних места, све је зарасло. Потресен сам, ово је срамота", рекао је Ђикић.

На гробљу је служен парастос преминулима, а 45 Срба расељених из Ђаковице до гробља је дошло уз јаку пратњу Косовске полиције.

Срби су претходно присуствовали литургији у манастиру Високи Дечани, одакле су се запутили према граду у којем су некада живели и који је за њих сада, како кажу, "забрањен град".

Неколико стотина Срба је уз пратњу Косовске полиције, на Задушнице, посетило православно гробље у јужном делу Косовске Митровице.

Срби су до гробља, у јужном делу Митровице који је настањен албанским становништвом, стигли организовано аутобусима које је пратила полицијска патрола и приватним аутомобилима. Инцидената није било.

Тек понеки читав споменик, гробови оскрнављени, бисте однете - то је слика која је и овај пут дочекала све који су дошли да упале свеће за покој душа преминулих рођака и пријатеља.

На гробљу у јужном делу Косовске Митровице капела која је била уништена, обновљена је недавно.

На том гробљу више од 70 одсто надгробних споменика је након завршетка сукоба 1999. године порушено или оскрнављено.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи