Изазови социјалдемократије у региону

Лидер Демократске странке Бојан Пајтић изјавио је да све земље на Балкану повезује заједничка прошлост, али и будућност ка Европској унији и да све имају сличне изазове - сиромаштво, одлив мозгова и бујање национализма.

"Балканизација је појам који значи цепање и уситњавање држава по етичком принципу и то је оно против чега се боримо, против подела и подизања симболичких зидова између народа", рекао је Пајтић на скупу у Београду под називом "Изазови социјалдемократије у региону".

Пајтић је оценио да је пред Србијом, као и осталим земаљама Западног Балкана дуг пут ка ЕУ и изградњи демократске државе, с обзиром да недостаје слобода медија, владавина права и правна држава.

"У Србији је нестала подела на три гране власти - извршну, законодавну и судску, већ све зависи од воље једног човека, а са таквом политиком никоме се не пише добро", оценио је Пајтић.

Нагласио је да је велики изазов блаканских, али и европских земаља нарастајући национализам.

"То је политика која мора да ствара непријатеље да би постојала, а политика која тражи непријатеља је наопака и лоша", рекао је лидер ДС-а.

Председник Партије европских социјалиста Сергеј Станишев поручио је да је дошао у Србију како би грађанима пренео три поруке, од којих је кључно "да доследно раде на чланству Србије у ЕУ".

"Ми на доследан начин радимо да Србија буде чланица ЕУ и не слажемо се са одлуком да се процес проширења заустави на пет година, ваша судбина је у ЕУ", казао је Станишев.

Додао је да би требало да се почне са отварањем првих преговарачких поглавља пре краја године, иако су свесни да у Сбији постоји цензура и да нема слободе избора.

Флекенштајн: Европа не може да прими све избеглице

Немачки посланик у Европском парламенту Кнут Флекенштајн изјавио је да је јасно да Европа не може да прими све избеглице које долазе са Блиског истока и да је право решење да им се помогне у њиховим матичним земљама.

"Морамо се организовати боље и боље решавати ово питање него до сада, али морамо да кажемо: извините не можемо сваком да помогнемо, помоћићемо код ваше куће", рекао је Кнут Флекенштајн на скупу. 

Осудио је понашање Мађарске и других земаља које, како је навео, не поштују принцип солидарности и нагласио да Западни Балкан не може да буде остављен да сам решава избегличку кризу.

"Сада нам је испоручен рачун због претходних политика и решења за Либију, Ирак, Сирију, имамо избеглице којима морамо помоћи", рекао је Фелкенштајн и додао да је веома важно да се подржи Грчка. 

На скупу у Београду учествују представници социјалдеморкатских партија из 15 европских земаља, укључујући и земље региона - Црну Гору и Македонију.

Скуп "Изазови социјалдемократије у региону" заједно су организовали ДС и Партија европских социјалиста. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи