Вучић са Изетбеговићем: Никоме није до сукоба

Никоме није до сукоба, али свуда ће увек бити усијаних глава и оних који мају пусте снове, оценио је председник Владе Србије Александар Вучић и поручио да Србија и Босна и Херцеговина имају трговинску размену од 1,4 милијарде евра.

"Бакир Изетбеговић зна да не постоји изненађење које он може очекивати од мене било где на кугли земаљској где ја могу рећи нешто против њега или БиХ, то је немогуће", рекао је Вучић у емисији Пресинг на Н1.

Не желим да се води хајка против свих људи који су нас напали у Сребреници. Можда само неко од организатора треба да објасни због чега се десило, рекао је Вучић.

У Сребреници смо потценили негативне емоције, рекао је Изетбеговић и нагласио да није знао да ће први пут после 20 година званице у Поточарима бити уведене у масу.

"Рекао сам нешто што нисам смео да кажем, а то је да гарантујем сигурност. То је требало да кажу они који организују све", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је рекао да је разочаран што Вучић није био спреман да прихвати оно што пише у пресудама Међународног суда за ратне злочине у бившој Југославији.

"Дуго смо чекали, преко 20 година, на човека који ће говорити другачије и зато сам мало био разочаран што Вучић није био спреман на велики корак, а то је да се прихвати оно што је речено у пресудама судова", рекао је Изетбеговић.

"Случај Сребренице је посебна ствар. Не треба судити на бази тога. Емоције народа су дубоке, а политичари могу променити став и схватити шта су интереси. Народ има своју емоцију коју поступно треба гурати у позитивном смеру. Ту спремност сам препознао код Александра Вучића", рекао је Изетбеговић.

Потребна нам је истина, прихватање истине. Рећи "тако је било, направили смо грех", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је истакао да су Бошњаци били највеће жртве у последњем рату и да очекује да се у том смислу покаже одређена доза разумевања, а увек се траже неки баланси у пресудама.

"За један сат геноцида у Сребреници убијено је више цивила Бошњака него Срба у четири године рата. То су чињенице", истакао је Изетбеговић.

Вучић је рекао да је Влада Србије осудила тешке злочине у Сребреници, као и да је ухапшено 14 особа које су учествовале у том злочину.

"У Сребреницу сам ишао да се поклоним жртвама, не само као Александар Вучић, већ и председник Владе Србије", додао је премијер.

Вучић је рекао да он "покушава бити у Бакировим ципелама и да се труди да не увреди Бошњаке".

"Молим Бакира Изетбеговића да и он стане у моје ципеле и у наше ципеле. Колико само има људи у Републици Српској који ће исто рећи", истакао је Вучић.

Највећи интерес стабилност

Изетбеговић је рекао да је потребно да дође до промена и да ће економске теме бити од помоћи и могу смирити ситуацију.

"Нама треба човек на позицији Александра Вучића који говори као што говори Вучић. Речи претходе ономе што ће се десити", поручио је Изетбеговић.

Према његовим речима, на Балкану је потребна реинтеграција, у смислу покиданих односа, а затим заједничка интеграција у ЕУ. "Потом једног дана и у НАТО, када Србија промени став".

Изетбеговић је истакао да је потребно зауставити последње испаде трендова дезинтеграције и зато је важно имати "зрелог лидера као Вучић да да снажан ветар у процес интеграција и смиривања".

Изетбеговић сматра да је немачка канцеларка Ангела Меркел претерала са оценом да би због избегличке кризе у региону могао да настане рат.

Ратови се воде због интереса, а не због избеглица. Где се може десити сукоб? Ако једна група на Балкану умисли да има право које се судара са правом друге групе, објаснио је Изетбеговић.

"Ако будемо имали референдуме које обећава (Милорад) Додик око отцепљења, да оловком постигну оно што нису тенковима, геноцидом, е тада ко зна", рекао је Изетбеговић.

Изетбеговић је додао да ће БиХ поштовати све што је потписано у Дејтону.

"Нити ћемо ми укинути РС, нити ће они укинути БиХ. РС је ентитет унутар државе БиХ", рекао је Изетбеговић и оценио да је Додик беспотребно закочио многе процесе у БиХ. 

Вучић је рекао да Срби и Србија признају БиХ као државу и Бошњаке као народ и да нема никаквог проблема са језиком или идентитетом.

"Једино што ми желимо, не захтевамо, не молимо, желимо да будемо добре комшије, да живимо једни са другима, једни поред других и да имамо заједничку будућност", рекао је Вучић.

"Нове карте нас не занимају. Имамо само једну ствар на коју гледамо другачије. На путу смо ка ЕУ, али имамо и скупштинску декларацију о војној неутралности", рекао је Вучић.

Српски премијер је рекао да је разговарао са Милорадом Додиком о референдуму и да је јавно рекао шта је имао да каже, али да то неће да понавља, "посебно не у Сарајеву".

"Признајемо територијални интегритет БиХ, али многи други треба да кажу да ће РС да постоји. Неки маштају да оловком прецртају РС, као што неки погрешно маштају да могу да прецртају БиХ", поручио је Вучић.

Највећи интерес Србије је стабилност, а како ћемо да градимо односе са Бошњацима ако кажемо да БиХ више не постоји, одговорио је Вучић на питање да ли ће Србија признати независност РС уколико буде расписан референдум 2017. године.

Вучић је рекао и да је изјава "за једног Србина убити 100 Муслимана" извучена из прилога у време најжешће кампање режима Слободана Милошевића против радикала.

"То није била суштина моје изјаве, а део пре и после те изјаве је исечен. Говорио сам и бројне друге ствари за које сам мислио да су добре, али које данас не бих поновио. Ја и данас грешим", закључио је Вучић. 

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи