Читај ми!

Игуман Сава за РТС: Намера Приштине албанизација српске баштине

Игуман манастира Високи Дечани Сава Јањић затражио је да се одложи гласање о пријему Косова у Унеско. У разговору за РТС архимандрит Сава истиче да је потребно дати простор бриселском дијалогу, у којем би Београд и Приштина, уз учешће СПЦ, разговарали о свим модалитетима дугорочне и институционалне заштите српских светиња на Косову и Метохији.

Веома је важно да се дијалог Београда и Приштине одржи и доношење било каквих одлука пре тог дијалога угрожава поверење, поручио је игуман Сава Јањић.

Истиче да је Приштина припремила нацрт закона о културној баштини, као и стратегију.

"То су документи који маргинализују улогу СПЦ и српског наслеђа и потиру остале елементе Ахтисаријевих механизама заштите, што показује намере косовских институција које дугорочно желе да спроведу албанизацију вишевековне српске баштине на Косову", рекао је игуман Сава за РТС.

Након завршетка рата у јунu 1999, уништено je 150 српских цркава. Игуман Сава указује да је било много страдања у рату, али да је само на Косову настављено са уништавањем објеката и гробaља и после непријатељстава.

Српски манастири и цркве налазе се на Унесковој листи угрожених споменика. Они су под посебном полицијском заштитом, а манастир Високи Дечани и под војном заштитом Кфора.

"Од 1999, четири пута Високи Дечани су оружано нападани, што показује да је тај део баштине угрожен од стране екстремиста већинске популације", каже игуман Сава.

Напомиње да су цркве и манастири извор културног, духовног и националног идентитета. Вековима је, истиче, српски народ налазио утеху и наду у манастирима и црквама, у њима су чувани идентитет и језик.

"Наша светиња, власништво и идентитет нико није оспоравао. Османска власт је гарантовала заштиту, посебно Високим Дечанима. Да не спомињем средњовековне документе, Повељу оснивања, бројне рукописне књиге које су значајна референца бројним историчарима који су писали о КиМ, њиховом значају за културу и цивилизацију Европе", каже Игуман Сава.

Без обзира на одлуку која буде донета на Генералној коференцији Унеска, српска страна тражиће да се започне дијалог у оквиру бриселског процеса.

"Без дијалога немогућа је сарадња са косовским институцијама и имплементација пројеката Унеска. Надамо се да ће већина земаља схватити штетност исхитреног потеза евентуалног признања Косова и да ће дати прилику дијалогу који треба да претходи свакој одлуци. Размотрићемо све модалитете сарадње како би се омогућило да људи живе заједно уз признавање идентитета", закључио је игуман Сава.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи