Симић: Приштина више неће доносити једностране одлуке

Председник Српске листе Славко Симић рекао је да је са представницима Владе Косова договорено да Приштина више не доноси једностране одлуке, попут оне када је Споразум о Заједници српских општина послат Уставном суду на разматрање, а неће бити ни реципроцитетних мера везаних за лична документа и регистарске ознаке.

Симић је у изјави за агенцију Бета рекао да су ти разговори вођени претходних дана и то уз посредство шефа Канцеларије ЕУ на Косову Самуела Жбогара и појединих утицајних амбасада на Косову.

Према његовим речима, договорено је и да више не буде никаквих најава о реципроцитету када су у питању лична документа и аутомобилске регистарске ознаке које издаје Министарство унутрашњих послова Републике Србије и њиховој употреби на Косову.

"То се више апсолутно неће догађати. Ја сам водио разговоре са свим релевантним факторима у Приштини. Имамо чврсте гаранције да се једностране одлуке, нити било какви реципроцитети неће у будућности спроводити", рекао је Симић.

Симић је навео да је и јутрос пре почетка заседања Скупштине Косова, на којој је разматран Закон о ратификацији Споразума о стабилизацији и придруживању са ЕУ, разговарао са представницима косовских институција и да је добио чврсте гаранције да ће Уставни суд Косова што пре оценити питање уставности Споразума о Заједници српских општина и проследити на Владу Косова која ће донети уредбу како би се најзад кренуло са формирањем ЗСО.

Симић је на данашњем заседању Скупштине Косова рекао да посланичка група Српске листе даје пуну подршку потписивању Споразума о стабилизацији и придруживању Косова и Европске уније.

"Споразум о стабилизацији и придруживању представља веома битан корак за Косово и за читав регион у нашем покушају да створимо потпуно отворено тржиште где ће птиватни сектор играти кључну улогу у економском развоју, јер ће Споразум омогућити економске и трговинске везе ЕУ и Косова", оценио је Симић.

Према његовим речима, споразум истовремено значи и додатну обавезу за све косовске институције којима је потребна реформа.

Српска листа ће наставити да подржава коалициону Владу Косова да креира законе који ће још више помоћи економском и демократском развоју Косова, додао је он.

"У том смислу Споразум о стабилизацији и придруживању отвара још више могућности за предузетнике на Косова и споразум треба да подрже сви грађани", рекао је Симић.

Званичници Владе Србије оценили су прошле недеље да Приштина стављањем споразума о ЗСО пред Уставни суд гази и баца под ноге Бриселски споразум.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи