Читај ми!

"ССП у прихватљивом, статусно неутралном оквиру"

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је да је важно што је Споразум о стабилизацији и придруживању са привременим институцијама самоуправе у Приштини потписан у за Србију прихватљивом, статусно неутралном оквиру и да постоји асиметрија и другачије представљање у односу на друге.

Марко Ђурић је у изјави за агенцију Танјуг нагласио да се у члану 2 ССП експлицитно наводи да ЕУ и државе чланице тим документом не признају једнострано проглашену независност Косова.

"Ниједан од услова, делова текста или дефиниција из овог Споразума, укључујући и прилоге и уз њих и протоколе, не представљају признавање Косова од стране ЕУ као независне државе, нити представља признавање Косова од стране појединих држава чланица у том својству где оне нису предузеле такав корак", наводи се у члану 2 споразума.

Ђурић је рекао да очекује да ће се ступањем у уговорни однос јужне покрајине са Европском унијом отворити могућност за суштинско унапређење положаја српске заједнице и економски напредак свих житеља Косова и Метохије.

Директор Канцеларије за КиМ је оценио и да се једним потписом и ратификацијом не уводе и не примењују аутоматски европске вредности ни на једној територији.

"Мислим да постоји много тога што привремене институције у Приштини треба још да ураде да би оне основне вредности на којима је деценијама заснована ЕУ, биле примењене", истакао је Ђурић.

Скупштина Косова ратификовала је Споразум о стабилизацији и придруживању између Косова и Европске уније, што су подржали и посланици Српске листе, уз оцену да тај споразум између осталог гарантује и спровођење Бриселског споразума.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи