Дачић: Никаква одлука не можžе да избришšе историју

Без обзира на одлуку Извршног савета Унеско о пријему Косова у ту организацију, Србија ће наставити битку и борбу како би на Генералној конференцији добила довољан број гласова, да би препорука, уколико буде усвојена, била одбијена, рекао је министар спољних послова Ивица Дачић.

"Без обзира на данашњу одлуку, ми морамо да наставимо са нашим залагањем за очувањем и заштитом културног наслеђа СПЦ, српског народа и Србије на КИМ и то ћемо радити и на Генералној конференцији Унеско која ће бити у новембру и у свим другим политичким и дипломатским активностима у наредном периоду", рекао је Дачић новинарима у Министарству спољних послова.

Дачић је истакао да смо учинили све што је било до нас и да су све државе у свету упознате са нашим ставовима.

"Извршни савет Унеска може да донесе одлуку какву год хоће одлуку, али историју не може да избрише јер је то увек било и увек ће бити српско културно и верско наслеђе на КиМ. Како год то неко звао и каква год одлука да буде донета", рекао је Дачић.

Оцењујући да не морају сви увек бити у праву, Дачић је истакао да, уколико Извршни савет усвоји препоруку, то ће бити одлука без преседана, јер нема међународно правно утемељење зато што УН нису препоручиле доношење такве одлуке.

Са друге стране, то ће бити први пут да се донесе одлука о пријему у чланство некога ко није прошао квалификације у очувању културног наслеђа, већ напротив, рекао је Дачић.

''На примеру смо видели свих ових деценија да су се управо бавили супротним стварима, а то је уништавање културног и верског наслеђа Срба на КиМ'', рекао је дачић.

Наводећи да су велики силни и да не морају увек да буду и праведни, први потпредседник владе је истакао да ми, нажалост живимо у таквом свету који не можемо да променимо већ морамо да му се прилагодимо.

Зато ће Србија своју политичку активност даље водити и усмерити ка Генералној конференцији и захтеву да се без обзира на одлуке које буду донете мора јасно знати о каквом је културном наслеђу на КиМ реч, поручио је Дачић.

''То мора да буде српско културно наслеђе и нећемо никад прихватити било какво одузимање или преименовања таквог српског наслеђа на КиМ'', рекао је Дачић додајући да је то био јединствен став свих који су јуче учествовали на састанку државног руководства са представницима СПЦ и САНУ.

Дачић је навео да ће данашња седница Извршног савета, без обзира на резултат, показати колика је велика подељеност у међународној заједници око тог питања.

Како каже, чак и уколико не буде довољан број гласова против, неће бити ни велики број гласова за.

''Један значајан број земаља ће сигурно задржати свој став о неприхватању једногласно проглашене независности Косова без обзира да ли ће данас гласати против или ће бити уздржани. Нажалост систем гласања је такав да се не рачунају гласови оних који су уздржани или не учествују у гласању'', рекао је Дачић.

Уверен је да многе велике силе бити на нашој страни - Русија, Кина, Индија, Мексико, Бразил, Аргентина, Етиопија, док ће, додаје, велики број земаља бити против и на самој генералној конференцији.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи