Читај ми!

Посланичка питања

Скупштина Србије наставила је рад, а посланици су на почетку седнице искористили право да од представника власти затраже одређене информације, па су демократе тражиле податке о месечним губицима Железаре "Смедерево", а СПО о масовним гробницама са жртвама комунистичког режима.

Шеф посланика ДС Борислав Стефановић упитао је колики је месечни губитак Железаре "Смедерево" и када ће бити објављен уговор о ангажовању професионалног менаџмента, а осврнуо се и на еколошко стање у Бору, питајући зашто је отворена нова топионица када РТБ Бор и даље загађује тај град, преноси Танјуг.

"У Бору се одржавају грађански протести због загађења, они нису политички, већ су то протести очајних грађана. Они нису усмерени против РТБ Бора, већ против оних који су потрошили више од 300 милона евра народних пара, а да нису решили тај проблем", рекао је Стефановић.

На адресу Владе Србије Стефановић је упутио и питање зашто покушава да прода у новембру компанију "Телеком Србија" и да ли је свесна шта ће то значити за грађане и БДП, али и када ће решити проблем смањених плата и пензија.

"Показало се да имамо за стадион 150 милиона евра, да ли пензионери плаћају национални стадион", рекао је Стефановић, који је за министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића имао питање када ће бити решен бар један од напада на чланове ДС.

За посланика СПО Александра Чотрића важна тема је обележавање масовних гробница које су настале на крају Другог светског рата и после њега, наводећи да је надлежна комисија пописала 66.000 жртава комунистичког режима, а да се претпоставља да је њихов број неупоредиво већи и да можда прелази и 100.000.

Уз напомену да је лоцирано око 215 масовних гробница и да су до сада ексхумације извршене само у две, Чотрић је од Министарства правде затражио информацију када ће оне бити обележене на достојанствен и одговарајући начин, уз табле на којима би писало ко је ту сахрањен и ко је био егзекутор.

Напредњак Марко Атлагић говорио је о егзодусу српског народа из Крајине, да су Хрвати тада узурпирали најмање 35.000 станова Срба, али да је било и Срба који су узурпирали хрватске станове, наводећи пример посланика Покрета за преокрет Јанка Веселиновића.

Атлагић је упитао да ли је тачно да је Веселиновић, некадашњи посланик ДС и СДС, како тврди, "узурпирао" стан од 26 метара квадратних у Обровцу, где је смештена Удруга за повијест и сарадњу, а у ствари је користи лети као викендицу, те да ли добија новчану накнаду као политички партнер ХДЗ.

Посланик СДС Благоје Брадић упитао је потпредседницу Владе Србије и министарку грађевине, саобраћаја и инфраструктуре Зорану Михајловић када ће бити измештена пруга из центра Ниша, будући да је за време претходне власти урађен идејни пројекат у вредности од 1,5 милиона евра и да се ушло у експропријацију, а да је од 2012. године све замрло.

Посланици ЛСВ говорили су о судбини имовине и радника фабрике “Кулски штофови”, која је од јула 2010. године у стечају.

Посланици су рад наставили обједињеним начелним претресом о изменама Закона о безбедности и здрављу на раду, Предлогу закона о условима за упућивања запослених на привремени рад у иностранство, као и о потврђивању Конвенције о надлежности, меродавном праву, признању и извршењу одлука и сарадњи у материји родитељске одговорности и мера за заштиту деце.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи