Читај ми!

Вучић: Чекамо ЕУ до 14 часова, онда следе контрамере

Хитна седница Бироа за координацију свих служби безбедности заказана је за 16 часова, сазнаје РТС. Вучић је јутрос поручио: Уколико Брисел до 14 часова не одговори на ситуацију на српско-хрватској граници, Србија ће предузети контрамере због једностраног затварања границе за српске камионе.

Премијер Србије заказао је хитну седницу Бироа за координацију служби безбедности за 16 часова, после чега ће се око 17 часова обратити јавности, сазнаје РТС.

Вучић је јутрос поручио да Србија чека да ЕУ реагује до 14 сати, а онда ће мирно, хладне главе реаговати, не кршећи међународне прописе, али ће свакако указати Хрватској да не може ни да се иживљава нити да понижава Србију, њене држављане и уништава привреду Србије без последица.

Премијер је потез Хрватске оценио као "скандал невероватних размера".

На другој страни, додао је, Мађарска је била поштена, јер је затворила границу у оба смера, а Хрвати су затворили пролаз за српске камионе, али "врло лепо" њихови камиони иду у Србију.

"То што су урадили је катастрофа за цео регион. Они могу да буду неодговорни колико год хоће, али према нама не могу. То је катастрофалан сигнал. Замислите, зовете инвеститоре из целог света, а онда кажете: 'Не можете да пређете границу'. То тако ни мала деца не замишљају да је могуће", подвукао је Вучић.

Премијер је истакао да је обавеза Владе да штити свој народ од напада као што су нарушавање економије, вређање поређењем с мувама и орловима и закључио да хрватски потез представља брутални напад на Србију и покушај бруталног уништавања српске економије.

Упитан колика је штета, Вучић је пренео да је штета претрпљења због затварања мађарских и хрватских граница око 20 милиона евра, али да ће се озбиљнија анализа знати након данашње седнице Владе, оценивши потез хрватске власти као "скандал невероватних размера".

Поновио је апел Србије хрватским властима да не доносе мере и санкције против Србије без разлога, а образложење које су тражили шеф српске дипломатије Ивица Дачић и министар унутрашњих послова Небојша Стефановић од својих хрватских колега, каже, шокирало га је, јер је Хрватска у званичном допису тражила од Србије да део избеглица преусмери на мађарску и друге границе ЕУ.

Вучић је поновио и да оваквим понашањем Хрватска крши бројне споразуме које је Србија потписала са ЕУ: Споразум о стабилизацији и придруживању, Барселонску конвенцију УН и бројне конвенције о транзиту, као и међудржавни уговор који је Србија потписала са овим суседом 1997. године.

"Одговор Хрватске спада у зону сумрака: 'Ајде ви Срби пошаљите пола избеглица на Хоргош, пола код нас и пустићемо саобраћај. То је званичан одговор", навео је премијер, приметивши да понашање Хрватске доводи целу ЕУ у позицију да крши цивилизацијске норме.

Србија се, према његовим речима, суочава са проблемом избеглица пет месеци, а Хрватска само пет дана и "опет они имају проблема, а ми немамо".

Вучић је подсетио и да у прва четири и по месеца нико од избеглица није ишао у Хрватску, те да су сами бирали своје руте.

"Да ли то значи да је требало да ми зауставимо сав саобраћај са Македонијом? Ако нека граница ради, то је наша, а Хрвати не контролишу избеглице, као – плаше се да им узму отисак прста. Ми се не плашимо и контролишемо их", објаснио премијер.

Број коментара 24

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи