Читај ми!

Дачић: Одлука Хрватске једнострана

Први потпредседник Владе Србије и министар спољних послова Ивица Дачић каже да је Загреб донео једнострану одлуку о затварању границе према Србији и да о прекиду саобраћаја није званично обавестио Београд, те да сада треба сагледати ситуацију и предузети одређене мере.

"Србија не може да толерише једну овакву ситуацију и то смо јасно ставили до знања хрватској страни", рекао је Дачић пре почетка семинара о Корејском полуострву и Балкану у хотелу "Краун Плаза" у Београду, преноси Танјуг.

Како је навео, премијер Србије Александар Вучић је тим поводом за данас по подне заказао седницу Владе и он ће одлучити које све мере долазе у обзир.

"Морамо да бранимо своје интересе. Обратили смо се и Европској унији, сви су они јасно чули наше речи јуче... Видећемо да ли ће бити неких реакција са хрватске стране", навео је шеф српске дипломатије, нагласивши да Србија жели добре односе са суседима.

Шеф српске дипломатије је оценио да је у економском смислу одлука о затварању граничних прелаза катастрофална, јер је тиме нарушено једно од основих права у ЕУ - право слободе кретања робе, капитала и људи.

"Ми не сносимо никакву одговорност за то, јер не прави Србија путање где ће избеглице и мигранти да иду, актуелна ситуација их на то присиљава", рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије напоменуо је да "оно што смо рекли Мађарској сада кажемо и Хрватској - желимо да путеви буду отворени".

"Миграције глобални проблем, потребна сарадња"

Проблем миграција постаје глобално питање и његово решавање, као и других глобалних претњи, захтева сарадњу која укључује и наше азијске и медитеранске партнере, поручио је први потпредседник Владе Србије, министар спољних послова и председавајући ОЕБС-у Ивица Дачић.

Рекао је, отварајући семинар "Изградња поверења на Корејском полуострву и на Балкану - у потрази за новим приступом и Хелсиншки процес", истакао да се пред нама одвија масовна миграција људи који траже уточиште од рата, страдања и беде, те да проблем миграција, поред транснационалних и глобалних претњи попут тероризма, организованог криминала и климатских промена, постаје глобално питање.

"Решавање ових сложених проблема, који су често међусобно повезани, захтева сарадњу - укључујући и наше азијске и медитеранске партнере. Због тога је ОЕБС-ов концепт свеобухватне безбедности важнији него икад", поручио је Дачић, саопштило је Министарство спољних послова Србије.

Шеф српске дипломаије је указао да Србија ове године председава ОЕБС-ом у условима највеће кризе од завршетка Другог светског рата - кризе у Украјини, а да се истовремено српско председавање одвија у години када се обележава 40-годишњица од потписивања Завршног акта из Хелсинкија.

Према Дачићевим речима, ОЕБС је на Западном Балкану играо значајну улогу у пружању подршке свеобухватним реформама, као и процесу помирења и сарадње у региону.

"Зато је један од најважнијих приоритета нашег председавања ОЕБС-у јачање регионалне сарадње и унапређење процеса помирења", закључио је Дачић.

Семинар, који се одржава у београдском хотелу "Краун Плаза", организује Амбасада Републике Кореје заједно са невладином организацијом "Мост Исток-Запад" из Београда, наводи се у саопштењу.

Међу главним говорницима су бивши саветник за националну безбедност председника Кореје Чон Јунг Ву, амбасадор те земље у Србији Ли Дохун и председник организације "Мост Исток-Запад" Јован Ковачић.

Главне теме скупа су иницијатива за мир и сарадњу у Источној Азији, изградња и јачање поверења, унапређење регионалне сарадње и улога коју ОЕБС има у том процесу.

Циљ семинара је да размотри актуелно стање и нове приступе у изградњи поверења на Корејском полуострву и у региону Балкана кроз размену искустава и конкретних политика, закључује се у саопштењу.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи