Читај ми!

Јаблановић: Проглас због притисака из Београда

Лидер "Српске листе" Александар Јаблановић каже да се током дана чуо са представницима Српске листе који су затражили да он поднесе оставку на све функције у организацији и да су му се они извинили уз објашњење да су, због притисака из Београда и Приштине, били приморани да потпишу проглас.

"Они су се јављали да се извине и да кажу да су, због притиска који трпе од Канцеларије за Косово и Метохију и од заменика премијера Косова Бранимира Стојановића, морали да потпишу нешто, а да не мисле тако. Са друге стране парадокс је још већи што се све ради у режији наших људи које смо ми поставили у владу Косова и Метохије и што говори колико су они неписмени", рекао је Јаблановић гостујући на телевизији Мост, преноси Танјуг.

Јаблановић је, говорећи о наводима из прогласа да је без договора са осталим члановима Српске листе и Владом Србије преговарао о коалицији са Албанцима, рекао да је потписао коалициони споразум о уласку у Владу Косова са партијама чији су лидери косовски Албанци након што је ту коалицију одобрила Влада Србије и додао да споразум никада није мењан.

Коментаришући наводе да не ради у интересу Срба са Косова, већ у личном интересу, Јаблановић је рекао да је бранећи Србе био изложен нападима и смењен са места министра за повратак и заједнице у Влади Косова.

"Ја да сам нешто погрешно урадио или да сам се огрешио о свој народ или посао који ми је поверен, ја бих се склонио сам. Зна се да сам управо бранећи Србе, када сам био у Влади Косова, напао Албанце који су каменовали Србе у Ђаковици, да сам због тог поступка најоштрије нападнут и да сам због тога претрпео неке политичке консеквенце", рекао је Јаблановић.

Каже и да се у прогласу Српска листа позива на оснивање листе 2013. године, а да је тада основана Гађанска иницијатива "Српска", чији је председник Владета Костић, док је он (Јаблановић) на челу Српске листе која је основана пред парламентарне изборе на Косову, априла 2014. године.

"Та листа нема никакве везе са градоначелницима, нити су ме они бирали на место председника те листе, нити могу са тог места да ме склоне", рекао је Јаблановић.

Представници Срба у Скупштини Косова и девет председника општина у којима већину чине Срби, (Зубин Поток, Звечан, Северна Косовска Митровица, Грачаница, Клокот, Партеш, Ранилуг, Ново Брдо, Штрпце и Лепосавић) затражили су раније данас, испред "Српске листе", да Александар Јаблановић поднесе оставку на све функције у тој организацији, због, како су навели у саопштењу, самовољног деловања.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи