Читај ми!

Српска листа захтева повлачење Јаблановића

Представници Српске листе упутили су заједнички проглас у којем захтевају неодложно повлачење Александра Јаблановића са свих функција у оквиру Листе. Како се наводи, Јаблановић се својим деловањем морално и професионално дисквалификовао па је његово ангажовање постало погубно по интересе народа.

Проглас за неодложно повлачење Александра Јаблановића потписала су сва три представника Српске листе у косовској влади и девет од 10 градоначелника у општинама са српском већином на Косову и Метохији, преноси Танјуг.

"Као најистакнутији политички представници Српске листе из свих српских средина на КиМ, сматрамо да самовољно деловање неодговорних појединаца, подстакнуто личним, лукративним или уско-страначким интересима наноси велику штету интересима читавог српског народа", речено је у прогласу.

Наводи се да Јаблановићу посебно замерају самовољно и неусаглашено деловање приликом преговора о формирању коалиционе владе са представницима албанских странака, када је покушавајући да обезбеди сопствену функцију и утицај свесно угрозио опстанак Српске листе.

Како кажу Јаблановић се оглушио не само о интересе српског народа на КиМ, већ и од јасних препорука Владе Србије о начину вођења разговора и циљевима чије остваривање коалиционим споразумом мора бити гарантовано.

Преговарајући са албанским лидерима без консултација и координације са осталим представницима Српске листе и Владе Србије, Јаблановић је јасно демонстрирао да су му лични и страначки интереси важнији од интереса народа који га је бирао, пише у саопштењу.

"Такво понашање сматрамо неприхватљивим и недостојним некога ко жели да заступа интересе Срба чији је опстанак континуирано угрожен на КИМ" наведено је у саопштењу.

Потписиници замерају Јаблановићу и нетранспарентно трошење новца који би требало да буде намењен политичкој борби српског народа за остваривање основних права, а не личном богаћењу ма ког појединца.

"Сматрамо да је Јаблановић својим деловањем у последњих годину дана сам себе морално и професионално дисквалификовао у мери у којој његово даље ангажовање у капацитету једног од политичких лидера постаје погубно по интересе српског народа и угрожава даљу реализацију раније дефинисаних циљева Српске листе", речено је у саопштењу.

У прогласу се наводи да су, имајући у виду тешку ситуацију и степен угрожености политичких и људских права српског народа на КиМ у периоду након 1999. године, политички представници српског народа уз подршку Србије приступили 2013. године формирању јединствене изборне листе.

"Циљ овог обједињавања политичких капацитета свих српских политичких организација и виђенијих појединаца био је, и до данас остао, пре свега да се удруженим деловањем ефикасније приступи заштити виталних интереса српског народа. Напори усмерени ка овом циљу су резултирали и убедљивом победом Српске листе на изборима за скупштину у Приштини", пише у саопштењу.

Додаје се да на прагу успостављања ЗСО као институционалног механизма који би требало да представља последњу линију одбране права и интереса српског народа на Косову и Метохији, "са жаљењем морају да констатују да не приступају сви представници са подједнаком одговорношћу реализацији циљева од којих ће у наредним годинама и деценијама у великој мери зависити опстанак српског народа".

"Питамо се да ли је ово отворено подривање функционисања Српске листе последица неодговорне идеје Јаблановића да иницира поделе и затим покуша да формира сопствену посланичку групу уз помоћ Ненада Рашића, или је то само последица необуздане жеље да се наметањем својих кадровских решења домогне што већег броја функционерских фотеља, у циљу даљег личног богаћења њега и уског круга људи који су се око њега окупили из сличних мотива", наводи се у саопштењу.

Потписници кажу да шта год да је разлог за овако неодговорно понашање и шта год да је одговор на ово питање, сматрају да је неопходно да Јаблановић неодложно одступи са свих функција у оквиру Српске листе.

Закључују да повлачење Јаблановића не би требало да представља почетак нових подела међу Србима на КиМ већ би требало да пружи нови импулс заједништву и удруженом деловању ка зацртаним циљевима, а уједно би представљало и опомену и позив на одговорно обављање јавних функција.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи