Читај ми!

Вучић: Отварање прелаза Батровци или контрамере (У уторак хитна седница Владе Србије)

Премијер Србије Александар Вучић тражи да хрватске власти повуку, како каже, неодговорну одлуку о заустављању теретног саобраћаја. Поручује да ће Србија у супротном тражити правну заштиту или ће предузети контрамере. У уторак у 14.30 хитна седница Владе Србије. Премијер одбацио као неозбиљну и погрешну изјаву портпаролке Европске комисије, која је рекла да земље Уније могу да са своје територије у Србију враћају имигранте из трећих земаља који не добију азил у ЕУ.

Премијер Србије Александар Вучић је на ванредној конференцији за новинаре затражио од Хрватске да отвори гранични прелаз Батровци, преноси Танјуг.

Поводом једностраних санкција које је Влада Републике Хрватске увела против Републике Србије, Вучић је за уторак у 14.30 заказао хитну седницу Владе.

"Молимо вас као бога да одустанете од такве неодговорне политике, а ако не одустанете, ми ћемо предузети контрамере, јер морамо да штитимо своју земљу", поручује премијер.

Додаје да ће контрамере далеко више погодити Хрватску него што њихове мере погађају Србију.

Каже да је заустављање теретног саобраћаја од стране Хрватске веома озбиљно питање и да се Хрватска понаша, најблаже речено, неодговорно.

Вучић критикује хрватске власти зато што се тек четири-пет дана суочавају са таласом миграната, а већ свакодневно из те земље долазе неодговорне одлуке и изјаве.

Подсећа да је Србија више месеци суочена са таласом избеглица, а притом нису даване неодговорне изјаве, нити је икада заустављан саобраћај.

"Ми пуштамо све камионе који долазе из Хрватске, а они не пуштају ниједан из Србије у Хрватску. Наше стрпљење неће трајати довека", поручује Вучић.

Премијер је замолио ЕУ да уозбиљи и упозори своју чланицу да се не понаша тако, јер то није само антиевропско понашање, већ је против свих цивилизацијских норми.

Према његовим речима, Мађари су били поштени и затворили су обе стране, тако да су и они трпели штету.

"Шта мисле, да ми пуштамо све, а они се не јављају чак ни на телефон и не објашњавају о чему је реч“", истиче Вучић.

Хрватска је од поноћи за теретни саобраћај затворила једини отворени гранични прелаз са Србијом, Батровци–Бајаково, док путнички саобраћај и даље функционише.  

"Србија није угрожена"

Поводом саопштења из ЕК да се избеглице врате у Србију, Вучић каже да су укинули "Шенген", укинули "Даблин", а сад би да све пребаце на Србију.

Премијер није хтео да детаљније коментарише изјаву портпаролке ЕК Наташе Берто, али је поручио да Србија није угрожена.

Вучић је новинаре упитао ко је портпаролка Наташа Берто, а портпаролки је упутио питање да ли је то "сама смислила или јој је неко помогао".

"Чини ми се да је сама смислила, тешко да је неко за тако нешто глупо могао да јој помогне", истакао је Вучић.

Берто је раније данас у Бриселу рекла да уговори о реадмисији, које је Србија закључила са ЕУ, дају право чланицама да врате не само грађане Србије којима је одбијен захтев за азил, него и грађане трећих држава.

Премијер каже и да ће одлуку о томе да ли ће послушати омбудсмана Сашу Јанковића и сменити министра одбране Братислава Гашића тек донети.

"Наравно да ћу донети одлуку да ли сам са сагласан или не са тим предлогом", рекао је кратко Вучић на ванредној конференцији за новинаре у Влади Србије.

Заштитник грађана је раније данас поднео јавне препоруке премијеру Александру Вучићу и председнику Републике Томиславу Николићу да разреше дужности министра одбране Братислава Гашића и директора Војнобезбедносне агенције Петра Цветковића.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи