Читај ми!

Гојковић: Србија очекује отварање поглавља у овој години

Председница Народне скупштине Србије Маја Гојковић изјавила је на састанку с председником Одбора за спољне послове Парламента Чешке Карелом Шварценбергом да Србија очекује отварање првих преговарачких поглавља у 2015. години.

Карел Шварценберг је рекао да је пажљиво пратио напредак Србије и додао да се залаже за брже прихватање земаља Западног Балкана у ЕУ што је у интересу Уније, а Гојковић је захвалила Чешкој за подршку Србији на путу евроинтеграција, саопштила је Скупштина, преноси Танјуг.

Гојковић и Шварценберг су се сагласили да су односи Србије и Чешке добри и пријатељски и заложили за веће чешке инвестиције у Србију.

На састанку са председницом скупштинског Одбора за спољне послове Александром Ђуровић и члановима одбора, Шварценберг је оценио да је Србија показала европско понашање према миграционој кризи.

Шварценберг је истакао и да све земље Западног Балкана треба што пре прикључити ЕУ, те да је то константна политика Чешке.

Како је саопштено из парламента, Шварценберг је Србији честитао и на интензивним реформама и закључио да ће Чешка наставити да пружа подршку Србији у процесу евроинтеграција.

Председница Одбора Александра Ђуровић навела је да је кроз Србију до сада прошло око 150.000 миграната којима Србија настоји да пружи неопходну помоћ.

Ђуровићева је захвалила Чешкој, јер је кроз Вишеградску групу била иницијатор фонда за Западни Балкан, као и на финансијској помоћи коју је пружила Србији.

Председница Одбора за одбрану и унутрашње послове парламента Марија Обрадовић оценила је да у разговору да Шварценбергом да овом тренутку не постоје безбедносни изазови који би на било који начин могли да наруше стабилност у земљи.

Она је током састанка изјавила да је основни циљ Србије да обезбеди сигуран пролаз избеглица кроз Србију, посебно наглашавајући да до сада није забелезен ни један безбедносни инцидент.

Говорећи о понашању Србије у избегличкој кризи, Шварценберг је рекао да верује да ће узорно понашање Србије наићи на добре реакције у ЕУ и убрзати процес евроинтеграција Србије, у којима Чешка пружа пуну подршку нашој земљи.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи