Читај ми!

ДС тражи испитивање уставности оба закона о рехабилитацији

Демократска странка саопштила је да ће Уставном суду Србије поднети иницијативу за испитивање уставности два закона о рехабилитацији из 2006. и 2011. године.

Како се наводи, Влада у сенци ДС-а је то одлучила јер сматра да Србија има два закона о истом питању, која су "дефектна са аспекта уставности", преноси Танјуг.

Министар правде Владе у сенци ДС-а Момчило Грубач у саопштењу је указао да први закон из 2006. године у свом првом члану каже да су рехабилитацијом обухваћена сва лица која су неоправдано осуђена, лишена слободе, или им је ускраћено неко друго људско право из политичких или идеолошких разлога.

"При томе није објашњено шта значе идеолошки и политички разлози, ни у том ни у било ком другом закону. То нису правни појмови и због тога противрече многим одредбама актуелног Устава и дозвољавају арбитрерност и самовољу", навео је Грубач.

Због тога је 2011. године донет други закон о рехабилитацији, који је како је навео Грубач, отклонио извесне недостатке првог, али га је одржао из политичких разлога на снази.

"И тако се десила апсурдна ситуација да Србија има два закона о истом питању, о питању рехабилитације, који пођеднако подривају државни и уставно-правни поредак земље", сматра Грубач.

ДС тражи да се реши проблем обуставе камионског саобраћаја

Влада у сенци Демократске странке затражила је од Владе Србије да без одлагања реши проблем потпуне обуставе камионског саобраћаја између Србије и Хрватске.

Министар за европске интеграције владе у сенци ДС Зоран Лутовац сматра да је, након што је за камионски саобраћај затворен једини преостали прелаз између Хрватске и Србије, српска влада дужна да са Хрватском "престане да комуницира на нивоу досетки" и да се одговорно посвети проблему потпуне блокаде једног од најважнијих саобраћајних коридора.

Лутовац тврди да је штета коју трпи српска привреда огромна, да се број правних субјеката који су у проблему мери хиљадама, а да су страни инвеститори "изузетно забринути" блокадом слободног протока роба и камионског транспорта на том важном коридору.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 28. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи