Читај ми!

Дрецун: Споразум у Бриселу je победа просперитета

Председник скупштинског Одбора за Косово и Метохију Милован Дрецун изјавио је за РТС да је потписивање спораузма између Београда и Приштине победа просперитета. У Приштини ће свакао бити отпора, јер Споразум из Брисела води ка подели Косова, сматра политички аналитичар Фатмир Шехоли.

Милован Дрецун је, гостујући у емисији "Таласање" на Радио Београду, рекао да је потписивање споразума победа просперитета и додао како би сада морала да уследи промена устава, јер он као такав не препознаје Заједницу српских пштина. 

"До краја године мора да се дефинише Статут Заједнице, а структура је већ дефинисана", напомиње Дрецун.

Држава Србија се уз помоћ Заједнице враћа у своју јужну покрајину, указује Дрецун и додаје како ће Заједница уређивати живот и спроводити вољу грађана који живе на територији тих општина.

"Имаће и финансије које ће добијати од државе Србије. Ја очекујем да ће доћи до одређене смене у политичкој елити на Косову. Око имовине још није договорено ништа", подсећа Дрецун.

Коментаришући случај Оливера Ивановића, Дрецун истиче да је то питање значајно не само за безбедност већ и за комплетну ситуацију на северу Косова, али да, како сматра, овај случај већ прелази у политички обрачун лично са Оливером.

"Ви имате чудна тумачења суда и образложења у вези са тим да се Оливер Ивановић брани са слободе. То је једно од питања које мора да се отвори, то јест важно је питање како функционише правосуђе на Косву", сматра Дрецун.

Политички аналитичар Фатмир Шехоли каже да Београд и Приштина без посредовање ЕУ и САД не би могле да постигну овај споразум.

"То формирање значи да на КиМ неће бити паралелне институције Србије и Приштине. У Заједници ће Србија имати право да из свог буџета издваја новац за финансирање, али ће сада морати да ради на другачији начин, јер ће новац ићи преко централне банке Косова", напомиње Шехоли.

Подсећа да су Срби добили механизам да дају свој глас за све пројекте који су значајни за њих, док ће како сматра, у Приштини свакако бити отпора, јер опозиција сматра да ово води ка подели на Косову.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 17. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару